Pryč z tenisového pralesa! Bývalý člen Top 80 po trestu za doping raketově stoupá

- Marek Bartošík

Kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu a následnému 13měsíčnímu trestu chyběl Kamil Majchrzak z Polska celý loňský rok na profesionálních turnajích. Bývalý 75. tenista žebříčku a účastník dvanácti hlavních soutěží na grandslamech se mohl do akce vrátit od začátku této sezony a okamžitě se začal znovu propracovávat světovým pořadím, kde v jednu chvíli vůbec nefiguroval.

Kamil Majchrzak pykal za tři pozitivní nálezy na látku SARM S-22 (selektivní modulátor receptoru androgenu) z předloňských turnajů v Sofii, Tokiu a Soulu. Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu (ITIA) mu vyměřila distanc, který skončil v prosinci 2023.

Osmadvacetiletý Polák se před zákazem nacházel na 82. příčce žebříčku, během nucené absence ale vypadl z rankingu ATP. A proto musel začít svůj comeback v kvalifikaci turnaje nejnižší kategorie ITF M15 v tuniském Monastiru.

Vzhledem ke schopnostem Majchrzaka asi nikoho nepřekvapilo, že v Tunisku dokázal celý turnaj vyhrát. Za titul obdržel 15 bodů do světového pořadí a objevil se na 944. místě.

Od návratu na okruh až do této chvíle absolvoval rodák z města Piotrków Trybunalski i díky několika divokým kartám sedm turnajů a vyhrál 27 z 31 utkání. Kromě triumfu na 15tisícovém podniku v Monastiru slavil trofej také na pětadvacítce v Hammametu a na „padesátkovém“ challengeru ve Rwandě.

Sečteno a podtrženo, Majchrzak si zatím v sezoně 2024 přišel na 117 bodů, 17 z nich se mu teprve započítá v novém vydání žebříčku. Aktuálně je na 440. místě a má jistotu, že si polepší k hranici kolem 400. příčky. Vzhledem k tomu, že v lednu začínal doslova od nuly, se jedná o velmi úctyhodný výkon.

Majitel pěti challengerových trofejí – včetně těch z Ostravy 2019 a Prostějova 2020 – by se jistě rád dostal alespoň k 220. místu, jež zaručuje účast ve štědře dotovaných grandslamových kvalifikacích. Na tento vzestup bude potřebovat dalších přibližně 160 bodů.