První čtvrtfinále na Masters! Lehečka si v Indian Wells na třetí pokus poradil s Tsitsipasem

- Marek Bartošík

Jiří Lehečka (32.) se raduje z velmi cenného vítězství na turnaji kategorie ATP Masters 1000 v Indian Wells. Český mladík porazil v osmifinále po skvělém výkonu řeckou hvězdu Stefanose Tsitsipase (11.) za hodinu a 17 minut 6:2, 6:4 a na třetí pokus se proti němu dočkal vítězství. Dvaadvacetiletý Lehečka postoupil poprvé v kariéře do čtvrtfinále tisícovky, v dalším utkání ho čeká buď Ital Jannik Sinner (3.), nebo Američan Ben Shelton (16.).

Po Brandonu Nakashimovi (93.) a Andreji Rubljovovi (5.) se musel před Jiřím Lehečkou v Indian Wells sklonit také Stefanos Tsitsipas. Český reprezentant mu tak oplatil porážky z předloňského Rotterdamu a loňského Australian Open.

Na Lehečkovi bylo už od začátku zápasu patrné, že hraje ve velké formě. Ve třetím gemu vybojoval přes dvě shody brejk a svůj náskok ještě navýšil dalším úspěchem na returnu v páté hře. Sám při svém podání v prvním setu, trvajícím pouze půl hodiny, nenabídl ani jeden brejkbol.

Také do druhého dějství vstoupil lépe tenista z Kněžmostu, jenž prolomil Řekovo podání opět ve třetím gemu. Lehečka poté čelil celkem čtyřem brejkbolům soupeře, z toho třem za stavu 4:3, všechny ale odvrátil. Poslední gem při vlastním podání zvládl bravurně bez jediného zaváhání.

Skvěle hrající Čech nasázel v úterním duelu hned 20 vítězných míčů včetně sedmi es a chyboval pouze osmkrát. Tsitsipas měl o poznání horší bilanci sedmi winnerů a osmi nevynucených chyb.

Lehečka si díky postupu do čtvrtfinále na tzv. „pátém grandslamu“ zajistil 200 bodů do žebříčku ATP a v živém pořadí je nyní na 27. příčce, tedy o pět pozic výše než v posledním vydání rankingu.

BNP Paribas Open, Indian Wells (muži, USA, 11 918 990 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (32.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 11.) 6:2, 6:4