Vondroušová v Indian Wells úřadovala, Nosková si vysloužila souboj se světovou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Hned tři české tenistky nastoupily během pátečního programu do druhého kola na turnaji WTA 1000 v Indian Wells a dvě z nich se nakonec také radovaly z postupu do další rundy. Suverénním výkonem se prezentovala Markéta Vondroušová, která ztratila jen dva gemy, a vítězství vybojovala rovněž Linda Nosková. V singlu naopak končí Marie Bouzková.

Program z českého pohledu otevřela Markéta Vondroušová, která se na kurt dostala v rámci hned první páteční rundy. Její zápas druhého kola proti domácí Bernardě Peraové však byl za pouhou hodinku a pět minut vyřízený, česká hráčka totiž dvorci dominovala a zvítězila hladce 6:0, 6:2.

Světová sedmička vstoupila do zápasu ziskem prvních sedmi gemů, než vůbec povolila Peraové poprvé podržet podání ve druhé hře druhého setu. Byť si Peraová nakonec podržela servis dvakrát, tak o nějakém vyrovnání hry moc řeč být nemůže. Vondroušová totiž zapsala ve druhém dějství brejky ve čtvrtém a osmém gemu, čímž jen potvrdila svou dominanci v souboji s domácí tenistkou.

O postup do osmifinále si Markéta Vondroušová zahraje s nasazenou jednatřicítkou Martou Kosťukovou z Ukrajiny.

Nosková se může těšit na světovou jedničku
Úspěšně do turnaje v Indian Wells vstoupila i Linda Nosková, která měla rovněž v úvodní rundě volný los. V rámci druhého kola porazila 6:3 a 7:5 Italku Camilu Giorgiovou.

Šestadvacátá nasazená zahájila zápas dvěma brejky v řadě. Pak sice jednou podání sama ztratila, za stavu 5:3 ale ukončila dějství dalším zápisem na příjmu.

Ve druhém setu odskočila Nosková do vedení 3:1, Giorgiová ovšem rychle vyrovnala na 3:3. Za stavu 5:4 měla vsetínská rodačka na příjmu své první dva mečboly, využít je ale nedokázala a duel musel pokračovat. V dalším gemu Nosková postupně odvrátila tři brejkboly, aby vzápětí přeci jen zápas na příjmu brejkem ukončila.

Ve třetím kole vyzve Nosková světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska, kterou zvládla na letošním Australian Open porazit.

Bouzková po 100 minutách padla
Z českých tenistek, které se představily během pátečního programu, se tak s Indian Wells musí rozloučit pouze Marie Bouzková. Ta neměla zápas proti světové třiatřicítce Anastasiji Potapovové rozehraný vůbec špatně, nakonec ale prohrála 5:7, 1:6.

V prvním setu Bouzková vedla 3:1, a přestože Potapovová dokázala srovnat na 3:3, tak česká hráčka dál řádila na returnu. V divoké brejkované si vypracovala možnost za stavu 5:4 podávat na zisk první sady, ale neuspěla, když si sama potřetí v řadě prohrála podání.

Potapovová následně úspěšně skóre otočila, ujala se vedení 1:0 na sety a ve druhém dějství už byla lepší hráčkou na kurtu. Jako rozhodující se ukázala neschopnost Bouzkové opřít se o servis, který si prohrála od zmíněného stavu 3:1 hned sedmkrát v řadě a gemy sbírala pouze na returnu.