Souboje českých a amerických mladíků skončily plichtou. Menšíkovi aplaudovali, Lehečka ustál zkoušku

- Jan Vojkůvka

V noci na sobotu se na Masters v Indian Wells uskutečnily v mužské dvouhře dva česko-americké souboje. Přestože se z postupu do třetího kola radoval nakonec pouze Jiří Lehečka, skvělý dojem zanechal také Jakub Menšík, jenž si vysloužil aplaus od publika i svého soupeře.

Dvaadvacetiletý Lehečka se utkal v noci na sobotu se stejně starým Brandonem Nakashimou, jehož porazil po dvou hodinách a 17 minutách 3:6, 6:3, 6:4. Utkání to nebylo vůbec snadné, protože vedle kvalitního soupeře se musel český tenista popasovat i s domácím publikem, který Nakashimu bouřlivě hnal a dokázal ho několikrát vybičovat k výtečným pasážím.

Těchto pasáží ale nakonec bylo v utkání méně, než jich měl Lehečka, jenž ustál hodně tvrdou zkoušku na úvod svého vystoupení v Indian Wells.

Do prvního setu vstoupil Lehečka brejkem, ale vedení neudržel a po dvou ztrátách podání úvodní dějství prohrál. Ve druhé sadě se český tenista na servisu srovnal a nakonec rozhodl jediný brejk, kterého Lehečka dosáhl v osmém gemu.

Následovat tak musela třetí sada. Lehečka si vypracoval vedení 3:1, Nakashima se ovšem ve skóre dotáhl a rázem se dostal do výrazné psychické výhody, jež byla umocněna fandícím publikem. Český tenista ovšem v devátém gemu dalším brejkem dokázal odpor Američana zlomit a duel hned v další hře úspěšně dopodával.

V dalším kole na Jiřího Lehečku čeká souboj s nasazenou pětkou Andrejem Rubljovem.

Menšík v souboji mladíků neudržel vedení
Ve druhém česko-americkém souboji se osmnáctiletý Jakub Menšík postavil k duelu se šestnáctým nasazeným Benem Sheltonem. Do utkání proti jednadvacetiletému domácímu tenistovi vstoupil ziskem prvního setu, nakonec ale za rovné dvě hodiny padl poměrem 6:4, 3:6 a 4:6.

V prvním setu dokázal Menšík soupeři vzít poprvé servis v pátém gemu, a byť vzápětí brejk na podání nepotvrdil, za stavu 4:4 už se mu dvě hry po sobě získat povedlo. V dalších sadách však Sheltonovi naopak stačilo uspět shodně jedinkrát na returnu, neboť vlastní podání již neztratil.

Ačkoliv talentovaný český mladík ve druhém kole prohrál, z kurtu jej vyprovázel aplaus publika, stejně jako sympatický potlesk jeho soupeře. Menšík totiž znovu prokázal, že navzdory věku hraje parádní tenis, kterým se může měřit se širší světovou špičkou.