Rekord, o který nestojí. Šuaj Čang se zapsala do historie WTA

- Jan Vojkůvka

Přes rok trvající mizérie nadále pokračuje. Čínská tenistka Šuaj Čang, která nevyhrála ani jeden singlový zápas od loňského února, dokonce zaznamenala nelichotivý rekord okruhu WTA. Porážka v prvním kole turnaje v Indian Wells, kde neudržela vedení nad japonskou kvalifikantkou Mai Hontamaovou a prohrála 7:5, 2:6, 0:6, byla už její osmnáctá v řadě.

Dosavadní rekordní proherní šňůru na okruhu WTA držela Nizozemka Arantxa Rusová, která mezi srpnem 2012 a červencem 2013 prohrála sedmnáctkrát v řadě. Šuaj Čang její „výkon“ dorovnala v polovině února na turnaji v Dubaji, kde prohrála s Karolínou Plíškovou, a ve středu pak stanovila rekord nový. Rekord, o který rozhodně nestojí.

Pětatřicetiletá Čang se snaží svou proherní šňůru, jež se táhne od loňského února, kdy prohrála osmifinále na halovém turnaji v Lyonu, nadále prolomit. Otázkou ale je, kolik ještě dostane příležitostí. Aktuálně totiž figuruje až na 713. místě světa.

Bývalé světové dvaadvacítce se navíc přestává dařit i v deblu. Ve čtyřhře sice ještě občas nějaké výhry vybojuje, ale i v ní se začíná výrazně propadat žebříčkem. Bývalá deblová dvojka momentálně figuruje na 68. místě.

Čang je na základě speciálního rankingu přihlášena ještě na turnaj WTA 1000 v Miami. Posléze bude nejspíš muset spoléhat na divoké karty, případně zkusit nějaké menší turnaje ITF, aby si žebříček vylepšila a dostala ještě nějakou šanci i na nejvyšším okruhu.