Co se to stalo? Pětistovka v americkém San Diegu má překvapivou vítězku

- Filip Lefenda

Vítězkou ženské pětistovky v americkém San Diegu se stala Katie Boulterová. Sedmadvacetiletá Britka otočila finále s Ukrajinkou Martou Kosťukovou a získala po triumfu 5:7, 6:2 a 6:2 svůj druhý a zároveň nejcennější titul. V pondělním vydání žebříčku WTA vylepšila o celých 21 pozic své osobní maximum, nově je 27. hráčkou světa.

Boulterová se ve třetím gemu ujala prvního brejku, svůj servis ale dvakrát po sobě ztratila, a brzy tak prohrávala 2:5. Skrze pět odvrácených setbolů se Britce postupně podařilo vyrovnat na 5:5, ve dvanácté hře nicméně doplatila na další nepovedené vystoupení na podání.

V dalších dvou dějstvích už Boulterová ztratila servis pouze jedinkrát. Ve druhém setu utekla po dvou brejcích do náskoku 4:1. Kosťuková tehdy reagovala rebrejkem, zbylé dva gemy ale patřily znovu Boulterové.

Ta v rozhodujícím setu proměnila oba své brejkboly, zatímco ukrajinské protivnici nenabídla ani jeden. Po dvou hodinách a 13 minutách tak mohla z pozice nenasazené hráčky slavit svůj životní titul. Dosud měla ve sbírce trofej z domácí dvěstěpadesátky v Nottinghamu, kterou ovládla loni v létě.

„Ani nevím, co se to právě stalo,“ nemohla zprvu uvěřit, že vyhrála. Tento týden byl opravdu velmi výjimečný, a to z mnoha různých důvodů. Především jsem hrála neuvěřitelný tenis,“ líčila Boulterová.

„Ve finále jsem bojovala i sama se sebou, byla jsem trochu nervózní,“ vzpomněla na nepovedený začátek. „Jsem velmi hrdá, že jsem to nakonec zvládla. Postupně jsem dokázala zachovávat chladnou hlavu. Uzavřela jsem se do sebe a zklidnila se. Myslím, že mi to opravdu pomohlo. Uvolnila jsem se a hrála lepší údery,“ popsala.

Boulterová vyhrála podnik kategorie WTA 500 coby nejníže umístěná hráčka na žebříčku od triumfu Rusky Samsonovové z Berlína 2021. Pro trofej si dokráčela coby 49. tenistka světa. Po pondělní aktualizaci singlového pořadí už figuruje na 27. místě, když hned o 21 příček vylepšila dosavadní kariérní maximum.

Britská jednička slavila turnajový vavřín pouhý den poté, co se v mexickém Acapulku shodou okolností radoval i Australan Alex de Minaur, její partner. „Chtěla bych mu poděkovat. Dohrál včera večer o půlnoci a v šest ráno nastoupil do letadla, aby tu dnes byl. Moc si toho vážím,“ ocenila Boulterová.

Cymbiotika San Diego Open (ženy, USA, 922 573 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Marta Kosťuková (UKR, 32.) – Katie Boulterová (GBR, 27.) 7:5, 2:6, 2:6