Po senzačním turnaji málem přišel o většinu peněz. Kvůli získání šeku učinil těžké rozhodnutí

- Jan Vojkůvka

Teprve sedmnáctiletý brazilský tenista Joao Fonseca prožil před týdnem v Rio de Janeiru senzační turnaj. Na domácí antuce obdržel do hlavní soutěže divokou kartu a oproti papírovým předpokladům dokázal projít až do čtvrtfinále. Kromě toho, že se posunul ve světovém žebříčku na 343. místo, tak si pořádně vydělal. Problém byl, že šek na 57 540 dolarů (cca 1,35 milionu korun) si nesměl vyzvednout, protože měl statut studenta.

Pravidla vysokoškolské asociace National Collegiate Athletics Association, která je všeobecně známá jako NCAA, hovoří v tom smyslu, že studenti nemají možnost získat na prize money více než 10 tisíc dolarů (cca 235 tisíc korun). To znamená, že Fonseca si mohl za postup do čtvrtfinále na turnaji ATP vyzvednout šek, který byl ponížen o necelých 48 tisíc dolarů, což jsou pro mladého sportovce obrovské peníze.

Jedinou šancí pro Fonsecu tak bylo, že se vzdá statutu studenta a stane se profesionálem. Sedmnáctiletý Fonseca se musel rozhodnout, jestli dá přednost jistotě v podobě studia, při kterém bude hrát tenis, avšak nebude moci pobírat v případě dalších úspěchů větší částky, nebo kvůli vidině vysokého výdělku půjde do tenisové kariéry naplno okamžitě a nebude čekat, jak se mu bude dařit v dalších měsících.

Nakonec zvítězila vidina tučného šeku, který Fonsecovi zajisté pomůže v nejbližších měsících ve zkvalitnění tréninku. Už se totiž nebude moci připravovat na univerzitě ve Virginii, což doposud činil. „Všem fanouškům a příznivcům tenisu po celém světě bych rád oznámil, že se vzdávám statutu vysokoškolského studenta a od roku 2024 se stávám profesionálem,“ napsal na Instagramu.

„Bylo to pro mě a mou rodinu neuvěřitelně těžké rozhodnutí, protože jsem snil o tom, že budu žít na vysoké škole v Charlottesville a hrát sport, který miluji, s úžasným týmem a trenérem. Ale v posledních měsících mě profesionální tenis zavolal takovým způsobem, že jsem prostě nemohl říct ‚ne‘,“ uvedl Fonseca.

„Ačkoliv sám nebudu chodit do školy, tak si myslím, že je to hodnotná a schůdná cesta pro mladé tenisty v jejich cestě k profesionální kariéře,“ dodal Brazilec.

Až čas ukáže, zda Fonseca učinil dobře. Pravdou ovšem je, že patří k obrovským tenisovým talentům. Byl juniorskou světovou jedničkou, na kontě má z minulé sezony titul na juniorském US Open a letos mezi profesionály postoupil například do semifinále challengeru v Buenos Aires.

Čtvrtfinále na ATP v Riu mu naznačilo, že čekat by mohlo být zbytečné. A pokud se chtěl tenisu věnovat v budoucnu na profesionální úrovni, tak by byla škoda, kdyby se připravil o první skutečně velký výdělek.