Jan Stočes se ujímá krizového řízení Českého tenisového svazu

- Redakce

Výkonný výbor Českého tenisového svazu pověřil krizovým řízením svazu jeho dosavadního sportovního ředitele Jana Stočese. Prvořadým úkolem je zajistit fungování a financování svazu, aby mohl plnit své úkoly směrem k sportování dětí, mládeže i dospělých na straně jedné a organizaci domácích turnajů na straně druhé.

Jan Stočes se nové funkce ujímá po čtvrtečním uvalení vazby na dlouholetého prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku, který je obviněn z dotačního podvodu. ČTS není v probíhajícím šetření obviněnou právnickou osobou.

„Vstoupili jsme do intenzivního jednání s Národní sportovní agenturou s cílem zajistit a garantovat transparentní financování činnosti svazu v roce 2024. Cítím mimořádnou odpovědnost k mladým sportovcům, trenérům dětí, jednotlivým klubům i organizátorům turnajů všech úrovní a kategorií. Musíme jim dokázat, že Český tenisový svaz funguje a plní své povinnosti,“ uvedl svou prioritu sedmačtyřicetiletý Stočes.

„Veškeré kroky budeme činit v souladu s Národní sportovní agenturou a po konzultacích s právníky a experty na dotační politiku,“ doplnil.

Už v polovině března se v Říčanech uskuteční ženský turnaj ITF s dotací 60 tisíc amerických dolarů. Během dubna a května budou následovat další akce v Praze a Ostravě.

Stočes platil v mládí za sedmého nejlepšího juniora světa, kariéru ale musel ze zdravotních důvodů ukončit. Dlouhá léta působil jako tenisový trenér. Vedl mimo jiné bývalou světovou jedničku ve čtyřhře Poláka Kubota či singlovou pětku Němce Schüttlera. Za sezonu 2017 byl ATP vyhlášen nejlepším deblovým trenérem. Od roku 2020 zastával pozici sportovního ředitele Českého tenisového svazu.