Murray se ještě letos rozloučí s kariérou. Nebudu hrát déle než do léta, oznámil

- Filip Lefenda

Bývalý první hráč žebříčku ATP Andy Murray plánuje ještě před koncem letošní sezony definitivně uzavřít svou bohatou tenisovou kariéru. O záměru informoval trojnásobný grandslamový šampion poté, co na turnaji v Dubaji nezvládl ani druhé letošní osmifinále.

Šestatřicetiletý Murray sbírá v letošním ročníku především porážky. Na okruhu odehrál od začátku roku osm utkání, z toho zvládl vítězně pouze dvě na posledních dvou akcích. Před týdnem jej z turnaje v Dauhá vyřadil po třech zkrácených hrách v osmifinále pozdější finalista Jakub Menšík. Ve stejné fázi skončil populární Skot také v Dubaji, kde podlehl 2:6 a 4:6 Ugovi Humbertovi z Francie.

Právě po tomto střetnutí Murray oznámil, že kroutí mezi profesionály svůj poslední rok. „Pravděpodobně nebudu hrát déle než do léta,“ zaskočil nejen své příznivce s tím, že jej čeká maximálně několik měsíců aktivního hraní.

Vítěz 46 turnajů ve dvouhře vyjádřil zároveň přání, aby na téma konce své kariéry nedostával otázky na každé tiskové konferenci. „Abych byl upřímný, už mě to unavuje. Ptají se mě na to snad po všech zápasech na všech turnajích. Odteď už o tom odmítám mluvit,“ vysvětlil v současnosti 67. hráč žebříčku.

Spekuluje se, že Murray nepověsí raketu na hřebík dříve než na přelomu července a srpna, kdy jsou v Paříži na programu olympijské hry. Dvojnásobný zlatý medailista totiž v jednom z předchozích rozhovorů potvrdil, že by se rád turnaje pod pěti kruhy ještě jednou zúčastnil.