Tsitsipasův gang? Asi se budem hádat, kdo s kým bude hrát, smál se Stefanos

- Jan Vojkůvka

O Stefanosovi Tsitsipasovi si lidé myslí různé věci. Ať už jde o jeho horkokrevné chování, či časté rozbroje s vlastním tátou během tenisových zápasů, jedno mu upřít nelze. Pro rodinu by se rozkrájel. To však s sebou přináší také jedno velké, ačkoliv příjemné, úskalí. Byť by si řecký tenista přál, aby na nejvyšším okruhu hráli oba jeho bratři, tak by pak došlo k situaci, kdy by si musel vybírat, komu v tenisové kariéře pomůže.

Pětadvacetiletý Stefanos Tsitsipas má dva bratry, kteří se snaží prosadit mezi tenisovými profesionály. Jedná se o třiadvacetiletého Petrose a teprve devatenáctiletého Pavlose. Zatímco Petros se ve dvouhře nedokázal prosadit a začal se soustředit výhradně na čtyřhru, Pavlos teprve objevuje krásy a úskalí profesionálního tenisu a na okruhu ITF kombinuje obě disciplíny.

Zpět ke Stefanosovi. Jelikož je z rodiny Tsitsipasů nejúspěšnější, tak se vtělil do jakéhosi mentora a pomocníka svých bratrů, ať už z hlediska finančního, tak i z hlediska herního. Ostatně, Petrose už dokázal vytáhnout do první světové stovky ve čtyřhře.

Ne, že by Petros byl špatným deblistou, ostatně vyhrál už tři challengery, ale k úspěchu je zapotřebí se prosadit i na nejvyšším okruhu. A přesně to se stalo loni v říjnu, kdy bratři Tsitsipasové vyhráli halový turnaj ATP v Antverpách. Ve finále porazili deblové specialisty Ariela Behara s Adamem Pavláskem 6:7, 6:4, 10:8.

Jelikož se Stefanos Tsitsipas soustředí na dvouhru, ve čtyřhře kvůli tomu tolik akcí neabsolvuje. Přesto si na řadě turnajů najde čas, aby Petrosovi pomohl s účastí na podnicích nejvyšší kategorie. To jeho mladšímu bratrovi přináší nejen šanci hrát o více bodů do žebříčku, ale také o více peněz, kterých je v deblu zkrátka nedostatek.

S tím, jak se mezi profesionály zkouší prosadit také Pavlos Tsitsipas, ovšem vzniká zajímavá situace. Pokud by se totiž Stefanosovi splnilo jeho přání a dokázali všichni bratři hrát turnaje nejvyšší kategorie, tak by dost možná vznikl „bratrovražedný souboj“ o to, s kým má ten nejzkušenější z „Tsitsipasova gangu“ vlastně hrát.

„Věřím, že brzy budeme (na ATP Tour) tři. Pavlos už se také pohybuje na profesionálním okruhu ITF a snaží se prosadit. Je rovněž velmi dobrým deblistou,“ má radost Tsitsipas, který samozřejmě bere svá vyjádření o bratrovražedných soubojích s nadsázkou. „Myslím, že brzy mezi sebou budeme bojovat a hádat se, kdo s kým bude hrát,“ smál se.

Duo Stefanos a Petros Tsitsipasovi se tento týden představí na turnaji ATP v Acapulcu, kde už v noci na středu odehraje souboj s Julianem Cashem a Robertem Gallowayem. Nevýhodou řecké dvojice jednoznačně bude to, že Stefanos absolvuje jen pár hodin před deblovým zápasem také utkání dvouhry proti Romanovi Safjullinovi.