Český den v Káhiře. Junioři naskočili hned do tří finálových zápasů

- Jan Vojkůvka

Velký juniorský turnaj v Káhiře, jenž spadá do kategorie J500 (prestižnější jsou jen juniorské grandslamy), absolvovala tento týden řada českých juniorů, kteří zanechali na egyptské akci významnou stopu. V sobotním finálovém programu se Češi představili hned ve třech soubojích o titul. Trofej nakonec ukořistili v chlapecké čtyřhře Jan Klimas s Janem Kumstátem.

Turnaj v Káhiře, který svým šampionům nabízí hned 500 bodů do kombinovaného juniorského žebříčku, vyvrcholil v sobotu a čeští junioři měli na dosah hned tři tituly. Vedle Klimase s Kumstátem, kteří nastoupili do chlapecké čtyřhry, se ve finále dívčí dvouhry představila nasazená jednička Laura Samson a ve finále dívčí čtyřhry Lucie Urbanová. Na úspěch juniorů však dívky navázat nedokázaly.

Klimas s Kumstátem, kteří plnili roli nasazených čtyřek, ve finále čtyřhry udolali ve třech setech Dmitrije Burceva a Jegora Plešivtceva 6:2, 4:6, 10:7. Pro oba se jedná o největší titul jejich dosavadní kariéry. 

Největší české želízko v ohni ovšem bylo v sobotu trochu jiné. Roli nasazené jedničky plnila ve dvouhře juniorek patnáctiletá Laura Samson, která během pěti zápasů ztratila pouze jeden set. Ve finále vyzvala osmou nasazenou Bulharku Rosicu Denčevovou.

Přestože Samson, která na začátku února vyhrála svůj první profesionální turnaj v Monastiru, byla favoritkou utkání, tak na Denčevovou nakonec recept nenašla.

Po ztrátě prvního setu se talentované tenistce z pražské Sparty sice povedlo ve druhé sadě Bulharku udolat 7:5, ale rozhodující dějství jí nakonec poměrně záhy uteklo. Výsledkem byla trochu překvapivá porážka juniorské světové čtyřky 5:7, 7:5, 2:6.

O titul pak marně usilovala ve čtyřhře juniorek Lucie Urbanová. Spolu se Srbkou Teodorou Kostovičovou sice plnily roli nasazených dvojek, ale ve finále proti kazachstánské dvojici Asylžan Arystanbekovové a Sonje Žijenbajevové neuhrály ani set a padly 1:6, 5:7.

Valdmannová triumfovala na dvoustovce v Šiauliai
Čeští junioři tento týden nekouzlili pouze v egyptské Káhiře, ale i na dalších místech. V neděli vybojovala titul na turnaji kategorie J200 v litevském Šiauliai Vendula Valdmannová. Česká hráčka potvrdila pozici nejvýše nasazené a ve finále porazila Švédku Lineu Bajraliuovou 6:4, 4:6, 6:1.

Na turnaji J100 v Trnavě svůj největší juniorský titul vybojovala patnáctiletá Tereza Krejčová, která porazila 6:1, 7:5 Lunu Ivkovičovou z Chorvatska. Na akci stejné kategorie v rakouském Wolfsbergu pak vyhrála svůj první singlový titul Pavla Švíglerová, která přehrála dvakrát 6:2 Němku Louanne Djafariovou.