Srdnatý výkon ani čtyři setboly nestačily. Menšík ve finále v Dauhá po velkém boji padl

- Jan Vojkůvka

Český tenista Jakub Menšík má za sebou prozatím největší zápas kariéry. Ve svém premiérovém finále na okruhu ATP v katarském Dauhá předvedl srdnatý výkon proti nasazené dvojce Karenovi Chačanovovi, jemuž nakonec podlehl po hodině a 50 minutách 6:7(12), 4:6.

Osmnáctiletý Jakub Menšík má za sebou nejvydařenější turnaj na nejvyšším okruhu. V katarském Dauhá se po celý týden prezentoval skvělými výkony, díky nimž postupně vyřadil Alejandra Davidoviche Fokinu, Andyho Murrayho, Andreje Rubljova a Gaela Monfilse. Zejména vítězství nad Murraym, s nímž bojoval tři a půl hodiny, a skalp světové pětky Rubljova patří k hlavním highlightům Menšíkova představení na turnaji.

V semifinále pak slavil vítězství nad jedním ze svých vzorů Gaelem Monfilsem, kterého porazil ve třech setech. „Když jsem byl mladší, tak jsem se na něj často díval v televizi. Je to jeden z největších showmanů na kurtu a skvělý chlap, snad se ještě někdy potkáme,“ říkal po pátečním triumfu, kterým si zajistil postup do prvního finále kariéry na nejvyšším okruhu.

„Je to úžasné, snad to nebude poslední finále,“ smál se. „Celý týden je úžasný. Musím říct, že hraju nejlepší tenis svého života. Dostat se do finále je úžasný pocit, úplně mi dochází slova,“ radoval se.

V sobotu odpoledne se Menšík konečně dočkal a postavil se na kurt, kde v největším utkání krátké kariéry vyzval světovou sedmnáctku Karena Chačanova. A rozhodně zanechal na dvorci znovu skvělý dojem, když se prezentoval dalším srdnatým a bojovným výkonem.

V prvním setu si oba tenisté svědomitě drželi podání, a to až do rozhodujícího tiebreaku. Menšík ve zkrácené hře disponoval dohromady čtyřmi setboly, proměnit ale ani jeden nedokázal a nakonec v dramatické koncovce prohrál 12:14.

Tato těsná porážka Menšíka pravděpodobně trošku rozhodila, protože do druhého setu vstoupil ztraceným podáním, což byl vůbec jediný brejk celého střetnutí. Českému tenistovi se v dalším průběhu druhého dějství nepovedlo propracovat ani k jednomu brejkbolu a Chačanov díky tomu mohl v desáté hře duel dopodávat.

„Celý týden jsi hrál skvěle, Karene. Zasloužil sis to skvělými výkony. Doufejme, že se v budoucnu dočkáme více takových bitev,“ prohlásil na dvorci během ceremoniálu český tenista. „Za sebe jsem smutný, že jsem dnes nevyhrál. Přesto to byl úžasný týden. Chtěl bych poděkovat všem lidem, díky kterým se pro mě tento turnaj stal nezapomenutelným. Děkuju i všem fanouškům za to, že jste mě celý týden podporovali. Hnali jste mě dopředu, bez vás by to nešlo,“ dodal.

Menšík si postupem do finále v Dauhá zajistil posun na 87. místo světa, což bude jeho nové kariérní maximum, které si vylepší o 29 příček. O další vylepšení maxima může usilovat hned příští týden v Dubaji, kde jej v prvním kole prestižního turnaje kategorie ATP 500 čeká souboj s Chorvatem Bornou Čoričem.

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 1 395 875 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (116.) – Karen Chačanov (17.) 6:7(12), 4:6

Velký rozhovor s Tomášem Josefusem, trenérem Jakuba Menšíka, naleznete ZDE.