Nečelil ani jednomu brejkbolu! Macháč dominantním výkonem zvládl vstup do kvalifikace v Dubaji

- Jan Vojkůvka

Ve Spojených arabských Emirátech v sobotu odstartovala kvalifikace prestižního turnaje ATP 500 s dotací přes tři miliony dolarů. Boje o hlavní soutěž v Dubaji rozehrál z pozice nejvýše nasazeného Tomáš Macháč, který v úvodním kole předvedl na servisu dominantní výkon a Švéda Eliase Ymera porazil 6:1, 7:5.

Třiadvacetiletý Macháč v prvních měsících roku 2024 potvrzuje, že je na herním vzestupu. Ve dvouhře si prozatím zahrál osmifinále v Brisbane, třetí kolo v Melbourne a čtvrtfinále v Marseille. Ještě výraznější úspěchy pak posbíral ve čtyřhře po boku Č'-čena Čanga, s nímž dokráčel do semifinále Australian Open a na halovém turnaji v Marseille dokonce vybojoval titul.

Přestože jej v posledních dnech trápila nemoc, nechtěl vynechat turnaj v Dubaji, kde loni prošel kvalifikací a padl v úvodním kole po velké bitvě s Novakem Djokovičem.

I letos musel 63. tenista žebříčku ATP naskočit do kvalifikačních bojů, sobotní první kolo ale zvládl bravurně. Duel s Eliasem Ymerem, s nímž hrál 85 minut, měl díky skvělému podání plně pod kontrolou. Švédskému protihráči nenabídl za celé utkání ani jeden brejkbol a opíral se o jednasedmdesátiprocentní úspěšnost 1. podání.

V prvním setu Macháč řádil i na returnu a posbíral brejky v prvním, třetím a sedmém gemu. Ve druhém dějství se hra přeci jen vyrovnala a Ymer dlouho živil naději na tiebreak. Ve dvanáctém gemu však český tenista na returnu proměnil hned svůj první mečbol, který si vypracoval.

Tomáše Macháče čeká v nedělním finále kvalifikace duel s šestým nasazeným Robertem Bautistou ze Španělska. Aktuálně 97. tenista žebříčku ATP porazil v úvodním kole Francouze Huga Greniera 7:6(4), 6:4.