Šok na okruhu ATP! 655. hráč žebříčku vyřadil soupeře z TOP 40

- Radek Štohl

Prožil si snový debut na okruhu ATP. Teprve sedmnáctiletý tenisový talent Joao Fonseca (655.) v prvním kole domácího turnaje v Rio de Janeiru vyřadil sedmičku podniku Arthura Filse (36.), kterému při výsledku 6:0, 6:4 dokonce nadělil kanára!

Fonseca patří k největším talentům mužského tenisu současnosti. Loni v září byl na prvním místě juniorského kombinovaného žebříčku, aktuálně mu v tomto rankingu náleží druhá příčka. A rychle se rozkoukává také mezi dospělými.

Na konci února dostal divokou kartu na domácí podnik v Rio de Janeiru. Na turnaji kategorie ATP 500 hned do prvního kola schytal těžkou prověrku, na antuce čelil sedmému nejvýše postavenému hráči turnaje Arthuru Filsovi.

Brazilský tenista si při svém debutu na této úrovni s ničím hlavu nelámal, ani s o dva roky starším soupeřem, jenž už má starty na grandslamových turnajích. Pyšní se také jedním titulem z podniku kategorie ATP.

Fonseca do zápasu vlétl ve velkém stylu, v prvním setu využil tři z pěti brejkbolů, na returnu nedovolil protihráči jedinou šanci na úspěch. Za 30 minut hry nadělil Francouzovi nepopulárního kanára.

Druhé dějství nabídlo o poznání vyrovnanější podívanou, tenisté se přetahovali hodinu. Domácí hrdina nakonec v sedmém gemu získal brejk, sám při vlastním podání v celém zápase nečelil jedinému brejkbolu. Za hodinu a půl se radoval z postupu do osmifinále.

„Nemohlo se mi stát nic lepšího, na první výhru na okruhu jsem dosáhl pouhých 10 minut od mého rodného domu! Samozřejmě jsem byl nervózní, při mečbolu jsem se i třásl, nesmírně jsem však chtěl vyhrát. A to se podařilo,“ neskrýval nadšení mladý tenista.

Joao Fonseca se díky této výhře stal prvním tenistou narozeným v roce 2006, který dosáhl na vítězství na okruhu ATP. V dalším kole ho čeká další těžká překážka – Cristian Garin (88.), bývalý 17. hráč žebříčku dvouhry.