Epická tiebreaková bitva! Menšík skolil v Dauhá bývalou světovou jedničku Murrayho

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Jakub Menšík (116.) si v Dauhá připsal další velmi cennou výhru. Český mladík porazil po Alejandrovi Davidovichovi Fokinovi (24.) také bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho (50.), kterého udolal v osmifinále po třech hodinách a 23 minutách boje 7:6(6), 6:7(3) a 7:6(4). Osmnáctiletý Menšík postoupil při své premiéře v hlavní soutěži turnaje ATP už do čtvrtfinále, kde vyzve nasazenou jedničku Andreje Rubljova (5.).

Až do tohoto týdne se Jakub Menšík ani jednou nepředstavil v hlavní soutěži akce ATP a zároveň nikdy neporazil člena elitní padesátky žebříčku. Po dvou zápasech v Dauhá je ale čtvrtfinalistou turnaje a na kontě už má dva skalpy tenistů z Top 50!

Lepší start do středečního osmifinále měl český reprezentant, který ve třetím gemu uspěl na returnu a posléze si vypracoval vedení 5:3. Šestatřicetiletý Andy Murray však manko smazal a v následném tiebreaku vedl už 6:4. Pak ale trestuhodně – snad i kvůli nepříjemnému větru – pokazil jednoduchý volej a o pár chvil později ztratil celý set.

Ve druhém dějství nebyl k vidění žádný brejk, přičemž Murray nevyužil dvě příležitosti na returnu. V tiebreaku, který se časově protáhl kvůli problémům Menšíka s obuví, ale hvězdný Brit od začátku dominoval.

Do rozhodující sady vstoupil lépe český mladík, jenž získal hned v prvním gemu brejk. Svůj náskok navýšil v sedmé hře a odskočil do luxusního vedení 5:2. Trojnásobný grandslamový vítěz Murray ještě obdivuhodně zabojoval, vymazal oba brejky a vynutil si třetí tiebreak. V něm byl průběh dlouho vyrovnaný, Menšík jej od stavu 4:4 zakončil třemi vyhranými body v řadě.

„Nevím, co teď říct. Jsem prostě šťastný, byl to těžký zápas. Andy je neuvěřitelný hráč. Když jsem byl malý, díval jsem se na něho v televizi. Je neuvěřitelné, že v tomhle věku může stále soupeřit s nejlepšími hráči,“ řekl v rozhovoru na kurtu Menšík, který se narodil ve stejném roce, kdy se Murray stal profesionálním tenistou.

Český talent si pomohl k vítězství nad dvojnásobným olympijským šampionem hned dvanácti esy a v živém žebříčku ATP si polepšil už na 102. příčku. Na elitní stovku mu nyní schází pouhých 10 bodů.

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 1 395 875 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Andy Murray (GBR, 50.) – JAKUB MENŠÍK (116.) 6:7(6), 7:6(3), 6:7(4)

Velký rozhovor s Tomášem Josefusem, trenérem Jakuba Menšíka, naleznete ZDE.