Zranění ve druhé výměně. Turnaj v Riu skončil pro nejvýše nasazeného Alcaraze po deseti minutách

- Filip Lefenda

Měl to pro něj být hladký vstup do oblíbeného turnaje, na němž si v posledních dvou ročnících zahrál finále. Místo toho pobyl na kurtu pouhých deset minut. Nejvýše nasazený účastník antukové pětistovky v Riu de Janeiro Carlos Alcaraz musel zápas prvního kola kvůli zranění kotníku skrečovat.

Turnajový šampion z roku 2022 vyfasoval za soupeře pro úvodní kolo Brazilce Thiaga Monteira. Proti domácímu držiteli divoké karty z druhé stovky žebříčku platil Alcaraz za obrovského favorita, výhru ale neslavil.

Světová dvojka se zranila hned během druhé výměny zápasu. Následně se Alcaraz nechal ošetřit a zkusil s obvázaným kotníkem v duelu pokračovat. Monteirovi vzal podání, brejk ale při svém servisu nepotvrdil a rozhodl se pro skreč.

„Okamžitě jsem cítil, že je zle. Bolelo to. Když nedošlo ke zlepšení a já se nemohl pořádně hýbat, bylo jasné, že nebudu moci pokračovat. Měl jsem strach, aby se zranění ještě nezhoršilo,“ prohlásil Alcaraz pro agenturu Reuters s tím, že během středy podstoupí důkladné vyšetření.

Podle prvotních informací by naštěstí mělo jít jen o drobné zranění. Alcarazova účast na blížící se tisícovce v americkém Indian Wells by ohrožena být neměla.

Z překvapivého postupu do osmifinále se tak ve své domovině radoval devětadvacetiletý Monteiro. „Doufám, že se brzy uzdraví. Není obvyklé zranit se takto v úvodu zápasu. Na první pohled to z kurtu nevypadalo až tak zle. Na opakovaném záběru už to bylo horší,“ podotkl levoruký Brazilec, jenž před rokem skolil na stejném turnaji v prvním kole jiného grandslamového vítěze – Rakušana Thiema.