Třetí triumf v řadě! Šwiateková musela první set otáčet, pak odpor světové čtyřky zlomila

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Iga Šwiateková nepřipustila ve finále v katarském Dauhá překvapení a zkompletovala hattrick, když si tamní turnaj podmanila potřetí v řadě. Polská tenistka ve finále ustála velký tlak ze strany Jeleny Rybakinové, kterou nakonec porazila 7:6(8), 6:2. Šwiateková vybojovala na okruhu WTA už svůj osmnáctý titul v kariéře.

Šwiatekové turnaj v Kataru hodně sedí. Dvaadvacetiletá hráčka dokázala vyhrát na tamních dvorcích dvanáct zápasů v řadě (dvakrát proti ní soupeřky nenastoupily, což se nepočítá, pozn. redakce), jedenáctkrát v řadě zvítězila bez ztráty setu a vybojovala v letech 2022 až 2024 tři tituly.

Sobotní finále proti Jeleně Rybakinové ale přineslo možná až nečekané drama. Šwiateková v prvním setu ztratila velmi rychle dvakrát podání a prohrávala už 1:4. Poté ovšem zaznamenala šňůru čtyř gemů a skóre zdárně otočila ve svůj prospěch. Tím však konec obtíží nenastal.

Rybakinové se podařilo na soupeřku znovu na returnu přitlačit a v jedenácté hře opět její servis prorazila. Dopodávat první set za stavu 6:5 však nezvládla a rozhodnout musel tiebreak, v němž pro změnu neproměnila za stavu 7:6 setbol. Šwiateková prokázala v klíčových momentech nejen své kvality, ale zejména velkou psychickou odolnost. Obrat v úvodní sadě nakonec dotáhla do úspěšného konce, když zkrácenou hru vyhrála 10:8.

Ve druhém setu už polská tenistka svou soupeřku k dalšímu brejku nepustila. Sama se pak na příjmu prosadila ve třetí a sedmé hře, načež zápas dopodávala.

Šwiateková si třetím titulem v Dauhá zajistila ve světovém žebříčku poměrně komfortní náskok 1405 bodů na Arynu Sabalenkovou. To je pro ni důležité i z toho hlediska, že za loňské finále v Dubaji bude příští týden odepisovat 585 bodů.