Chtějí nás zabít, rozčílila se Kasatkinová kvůli necitlivému programu. Plíšková náročný úkol zvládla

- Jan Vojkůvka

WTA a pořadatelé turnaje v Dauhá byli podrobeni ostré kritice z úst Darji Kasatkinové. Světová třináctka byla velmi nespokojená s tím, že v neděli hrála finále v Abú Zabí a hned v pondělí musela nastoupit do úvodního kola v Dauhá. Svůj zápas s Anastasijí Pavljučenkovovou navíc prohrála. Stejný problém měla také Karolína Plíšková, ta však náročný úkol zvládla a po přesunu z Kluže vybojovala velmi cenné vítězství nad Annou Kalinskou.

Kasatkinová absolvovala v sobotu v Abú Zabí náročnou třísetovou bitvu s Beatriz Haddad Maiovou a v neděli ji čekalo finále proti Jeleně Rybakinové. V tu chvíli věděla, že hned v pondělí bude muset hrát také na tisícovce v několik set kilometrů vzdáleném katarském Dauhá proti Anastasiji Pavljučenkovové.

Našlapaný program a poměrně necitlivé rozhodnutí, že se v Dauhá musí turnaj zakončit už v sobotu, kvůli čemuž nebylo možné hrát žádné zápasy prvního kola v úterý, ruskou hráčku pořádně popudilo.

„Upřímně řečeno, tohle je strašný rozpis. Nevím, jak je možné, že se plánují finálové zápasy na neděli a přitom chtějí další turnaj skončit už v sobotu. Kvůli tomu musí začít v Dauhá v neděli a hráčky jako já nemají po přesunu do Kataru volno a musí hned v pondělí hrát,“ rozčilovala se Kasatkinová.

„Ještě nemáme takovou technologii, abych jen luskla prsty a byla v Dauhá za pět sekund,“ pokračovala Kasatkinová. „Mám otázku, ale ani nevím, jestli se ptát WTA nebo pořadatelů toho turnaje, jestli nás chtějí zabít, nebo chtějí, abychom trpěly zbytečnými zraněními. Jsme lidé, snažíme se dělat svou práci, jak nejlépe umíme, ale za těchto okolností to není moc snadné. Doufám, že tato otázka bude adresována správným lidem,“ dodala.

Nejen, že Kasatkinová prohrála nedělní finále s Rybakinovou, ale po přesunu do Dauhá padla také s 32. hráčkou světa Anastasií Pavljučenkovovou (2:6, 6:7).

Úplně stejnou situaci prožívala Karolína Plíšková, která v neděli hrála finále v Kluži. I ona se musela přesunout do Dauhá na poslední chvíli, oproti Kasatkinové však byla nabuzená ziskem 17. titulu v kariéře. A s náročným úkolem si poradila znamenitě.

Česká tenistka v prvním kole narazila na světovou čtyřicítku Annu Kalinskou, kterou udolala po dvou hodinách a 15 minutách 2:6, 7:6(4), 6:4. Pro Plíškovou se jednalo o šesté vítězství v řadě.

Tímto triumfem si ovšem zajistila, že hned v úterý bude muset hrát šesté utkání v řadě za sebou. Od 8. února totiž neměla ani jeden volný den, navíc až do neděle hrála v Evropě, načež se musela přesunout téměř tři a půl tisíce kilometrů do Kataru.

O postup do osmifinále si Karolína Plíšková zahraje s Anastasií Potapovovou.