Desátá nejlepší v historii. Šwiateková se řadí mezi absolutní elitu

- Jan Vojkůvka

Pondělní vydání světových žebříčků přineslo Ize Šwiatekové další kariérní úspěch. Polská tenistka zahájila svůj 90. týden na postu světové jedničky, což před ní dokázalo pouze dalších devět tenistek. Řadí se tak mezi deset nejúspěšnějších hráček okruhu WTA.

Ženský tenis zavedl světový žebříček v roce 1975 a od té doby se na čele vystřídalo celkem 29 tenistek. Zatímco pobyty některých hráček na postu jedničky měly jepičí život (Australanka Evonne Goolagongová byla v roce 1976 na čele pouhé dva týdny), některé strávily na vrcholu opravdu hodně dlouhou dobu.

Rekordmankou je z tohoto hlediska Němka Steffi Grafová, která byla na čele světového žebříčku 377 týdnů (z toho 186 týdnů v řadě), za kterou jsou v pořadí Martina Navrátilová s 332 týdny a Serena Williamsová s 319 týdny.

Mezi desítkou nejlepších nalezneme také jméno současné světové jedničky Igy Šwiatekové. Ta tento týden zahájila svůj 90. týden na prvním místě a stala se teprve desátou tenistkou, které se povedlo tuto hranici překonat. Zařadila se tím mezi absolutní elitu ženského okruhu.

Jelikož je Šwiatekové stále teprve 22 let a má před sebou pravděpodobně velmi dlouhou kariéru (pokud nebude následovat příkladu Ashleigh Bartyové, která s tenisem skončila na vrcholu ve 26 letech), je otázkou času, kdy bude překonávat kariérní výkony řady legendárních hráček. Například na devátou Lindsay Davenportovou schází Šwiatekové už jen osm týdnů.

Žebříček tenistek podle týdnů na prvním místě světa
1. Steffi Grafová (GER) 377
2. Martina Navrátilová (TCH/USA) 332
3. Serena Williamsová (USA) 319
4. Chris Evertová (USA) 260
5. Martina Hingisová (SUI) 209
6. Monica Selešová (YUG/USA) 178
7. Ashleigh Bartyová (AUS) 121
8. Justine Heninová (BEL) 117
9. Lindsay Davenportová (USA) 98
10. Iga Šwiateková (POL) 90