První titul na ATP! Macháč s Čangem ovládli halu v Marseille, jsou třetím nejlepším párem sezony

- Jan Vojkůvka

Obrovského úspěchu dosáhli na turnaji ATP ve francouzském Marseille Tomáš Macháč a Č'-čen Čang. Česko-čínská dvojice, která spolu hrála poprvé na Australian Open, si podmanila halovou akci ve Francii a slaví zisk premiérového titulu na nejvyšším okruhu. Ve finále Macháč s Čangem porazili finskou dvojici Patrika Niklase-Salminena a Emila Ruusuvuoriho 6:3, 6:4.

Tahle spolupráce funguje bezvadně! Macháč s Čangem, kteří zazářili senzačním postupem do semifinále Australian Open, což byl jejich vůbec první společný turnaj, navázali na své výkony ve francouzském Marseille. Na halovém turnaji dokázali ustát náročné překážky ve čtvrtfinále i semifinále a v neděli vybojovali první titul na okruhu ATP ve svých kariérách.

„Kombinovat singl i debl je náročné, ale je třeba říct, že na dvou turnajích, které jsme spolu odehráli, se to sešlo dobře. Všechny čtyři zápasy v Marseille byly těžké, máme teď z titulu velkou radost,“ uvedl Macháč. „Rádi bychom s Čangem hráli všechny grandslamy, ale teď chceme hrát v deblu co nejvíc turnajů, co půjde. Prostě kam se spolu dostaneme,“ nastínil další plány.

Česko-čínský pár, který je složen ze singlových specialistů, zahájil svou pouť v Marseille hladkou výhrou 6:4, 6:3 nad Němci Constantinem Frantzenem a Hendrikem Jebensem.

Ve čtvrtfinále čekala na Macháče s Čangem první náročná překážka v podobě deblových specialistů Harriho Heliovaary a Johna Peerse. Duel dospěl až do supertiebreaku, v němž ovšem Macháč se svým čínským parťákem měli vývoj skóre pod kontrolou a nakonec zvítězili 6:3, 3:6, 10:6. Také v semifinále pak museli do tří setů a tentokrát po obratu porazili 6:7, 6:3, 10:7 Američany Vasila Kirkova se Sebastianem Kordou.

Už postup do finále byl pro Macháče s Čangem obrovským úspěchem. Své výkony v marseillské hale však dokázali okořenit dokonce o zisk titulu z okruhu ATP! Finský pár Niklase-Salminena a Ruusuvuoriho totiž porazili hladce za 68 minut, aniž by ztratili v průběhu utkání servis.

První set rozhodla česko-čínská dvojice brejkem v osmém gemu. Ve druhém dějství pak přišel brejk v deváté hře, načež Macháč s Čangem duel dopodávali. V utkání sice čelili hned šesti brejkbolům, ale všechny šance svých soupeřů dokázali odvrátit.

Triumf v Marseille se výrazně promítne do světového žebříčku ve čtyřhře. Tomáš Macháč se posune na nové kariérní maximum, kterým bude 86. či 87. místo. Č'-čen Čang pak bude v pondělí figurovat nejhůře na 84. pozici. Macháč s Čangem jsou navíc v žebříčku ATP Race třetím nejlepším párem této sezony se ziskem 970 bodů.