Česko-britská spolupráce premiérový triumf nevynesla, Nosková s Watsonovou finále v Abú Zabí prohrály

- Petr Sumbal

Linda Nosková si z Abú Zabí titul ze čtyřhry neodveze, spolu se svou spoluhráčkou Heather Watsonovou z Velké Británie totiž prohrály ve finále turnaje WTA 500 s americkou dvojicí Sofia Keninová, Bethanie Matteková-Sandsová 4:6, 6:7(4). Česko-britský pár měl ve druhém setu šanci vrátit se do zápasu, ale nevyužil tři setboly a set nakonec prohrál ve zkrácené hře.

V prvním setu finále si oba páry dlouho svědomitě držely svůj servis. První šance na brejk si vypracovaly Nosková s Watsonovou, které však ani jeden ze tří brejkbolů v šestém gemu nevyužily. Za stavu 4:4 se česko-britský pár dostal do prvních problému, což vyústilo ve ztrátu podání. Keninová s Mattekovou-Sandsovou posléze sadu na svém podání bez potíží uzavřely.

Ve druhé sadě bylo utkání za stavu 1:1 na několik minut přerušeno kvůli dešti. Hned po restartu musely Nosková s Watsonovou odvracet tři brejkboly, což zvládly a vzápětí samy poprvé v utkání uspěly na returnu. Radost jim ovšem vydržela jen chvíli, protože premiérový brejk nedokázaly potvrdit.

Znovu pak česko-britská dvojice neudržela podání v sedmém gemu, ale stejně jako předtím Američankám, i Noskové s Watsonovou se povedlo díky okamžitému rebrejku srovnat krok na 4:4. V dalším průběhu setu měly dokonce česká a britská tenistka tři setboly, ale ani jeden nevyužily, a tak sada dospěla do tiebreaku.

V něm si americká dvojice vytvořila náskok 6:2 a i když se Nosková s Watsonovou ani za této situace nevzdaly a dokázaly odvrátit dva mečboly, nakonec zkrácenou hru i celý zápas prohrály.

Češka s Britkou spojily síly pro čtyřhru vůbec poprvé a hned z toho byl postup do finále. V něm nakonec neuspěly, takže Nosková si bude muset na svou premiérovou deblovou trofej z turnajů WTA ještě počkat. Jediný titul ve čtyřhře získala v roce 2022 na turnaji ITF v kazašské Astaně po boku Jekatěriny Makarovové.

Příští týden se Nosková zúčastní turnaje v katarském Dauhá, kde se uskuteční první tisícovka sezóny. V prvním kole bude soupeřkou české tenistky Američanka Bernarda Peraová (89.). Do čtyřhry na tomto turnaji česká tenistka přihlášená není.

Mubadala Abu Dhabi Open, Abú Zabí (ženy, UAE, 922 573 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
NOSKOVÁ, Watsonová (GBR) – Keninová, Matteková-Sandsová (obě USA) 4:6, 6:7(4)