Po druhém těhotenství další comeback. Bývalou deblovou jedničku inspirují další maminky

- Jan Vojkůvka

Čtyřnásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička ve čtyřhře Jelena Vesninová se chystá na svůj další comeback. Sedmatřicetiletá rodačka ze Lvova, která přerušila kariéru po olympijských hrách v Tokiu, se plánuje vrátit po narození druhé dcery Anny, kterou porodila v létě minulého roku.

Vesninová, která ve dvouhře dokázala vystoupat až na 13. místo světa, patřila během kariéry k nejlepším deblistkám světa. V ženské čtyřhře vyhrála tituly na Roland Garros, Wimbledonu i US Open, k tomu získala titul ve smíšené čtyřhře na Australian Open a v roce 2016 vybojovala zlatou olympijskou medaili.

V roce 2018 přerušila kariéru kvůli těhotenství a byla mimo kurty přes dva a půl roku. Návrat naplánovala na březen 2021, aby se stihla připravit na olympijské hry v japonském Tokiu, kde dokázala vybojovat v mixu stříbrnou medaili po boku Aslana Karaceva.

Po tomto úspěchu, který okořenila rovněž postupem do finále Wimbledonu ve čtyřhře a finále na Roland Garros ve smíšené čtyřhře, znovu přerušila profesionální kariéru, aby svou rodinu rozšířila o dalšího potomka. Malé Jelizavetě v létě minulého roku nadělila sestřičku Annu.

K tenisu se chce ale opět vrátit. Na sociálních sítích ukazuje, jak se poctivě na comeback připravuje a cíle rozhodně nehodlá mít malé. Věří, že může navázat na další maminky, které se k tenisu vrátily a předváděly výborný tenis.

„Velmi mě inspirují příběhy Caroline Wozniacké, Kim Clijstersové, Sereny Williamsové, Tatjany Mariaové, Kateryny Bondarenkové a všech maminek, které se na okruh vrátily poté, co porodily miminka,“ svěřila se v rozhovoru pro Punto De Break. „Pro mě to jsou hrdinky. Vím, kolik je potřeba vydat energie, protože být matkou je nejtěžší práce na světě. Je to závazek na 24 hodin, 7 dní v týdnu.“

Kdy přesně se Vesninová vrátí na dvorce není jisté, ale počítá se, že nejpozději na jaře by měla absolvovat první turnaj.