Groth s Kyrgiosem převrhli box na Hewitta. Bylo to rychlé a kvalitní, prohlásil šťastný kapitán

- Radek Štohl

Sam Groth s Johnem Peersem nedali v sobotní čtyřhře českému páru Veselý, Šátral téměř žádnou šanci. Po vítězství 6:3 6:2 6:2 zajistili australskému týmu postup do čtvrtfinále, ve kterém se tento celek představí po dvou letech. ,,Je to skvělý pocit. Na tento zápas jsme se připravovali neobyčejně tvrdě. Minulý rok jsme vypadli již v této fázi, takže tentokrát jsme se snažili projí dále. Bylo to rychlé a kvalitní, takže se jedná o perfektní start do sezóny." prohlásil pětatřicetiletý kapitán Austrálie, Leyton Hewitt.

Možná ani samotní domácí tenisté nečekali tak snadné utkání. Po třech zápasech neztratili jediný set, soupeři v devíti setech povolili uhrát celkem 24 gemů. Zatímco Češi museli nasadit do deblu improvizovanou dvojici, Australané se spoléhali na zkušený pár. 

,,Do zápasu šli naši tenisté plní sebevědomí. Jen sotva udělali něco špatně. Oba hráči hráli dnes nesmírně dobře. Tento zápas odehráli ve vysokém tempu, returnovali skutečně výborně, především poté Grothy , který se hodně posunul vpřed. Sam miluje, když hraje za tuto zemi" nešetřil chválou lodivod domácího týmu.

Austrálie se v dubnu utká s vítězem duelu USA - Švýcarsko(domácí tým vede 2:0 na zápasy pozn. red.), rodákovi z Adelaide však příliš nezáleží na tom, proti kterému výběru jeho celek nastoupí. ,,Uvidíme, jak to dopadne. V obou případech by se jednalo o velice těžké utkání. S Američany jsme prohráli minulý rok v prvním kole, takže bychom se tentokrát snažili změnit výsledek v náš prospěch. Každopádně s oběma výběry by to bylo obtížné."

Tým okolo Leytona Hewitta vstupoval do sobotní čtyřhry v roli favoritů, zvláště, když v ní nechyběl John Peers, vítěz čtyřhry prvního letošního grandslamového podniku. ,,Není nikdy jednoduché se vrátit po takové cestě turnajem. Po několik dní jsem byl psychicky vyčerpaný. Ve středu jsem řekl Grothymu (Sam Groth pozn. red.), že už se cítím na kurtu téměř svěží." uvedl šestý deblista světa.

Velký zápas odehrál v sobotu jeho deblový partner, Sam Groth. Ten nezářil pouze na podání, dařilo se mu na returnu i čistě v mezihře. V prvním setu to byl právě on, který byl lepším australským tenistou. ,,Myslím, že jsem dnes hrál velice dobře. Celý týden se mi tu v tréninku dařilo a poté se mi povedlo i samotné utkání. Zajisté mě tento týden připravil tak, abych měl letošní rok lepší, než byl ten předcházející."

Favorizovaný výběr svoji pohodu potvrdil okamžitě po zápase, když Sam Groth na svého kapitána vylil chladící box s energickými nápoji. Pozadu nemohl zůstat ani Nick Kyrgios, kterému však postačila obyčejná plastová láhev. Bývalá světová jednička však vše bere s humorem. ,,Je to součást zábavy, tuto týmovou atmosféru tu mám hodně rád. Všichni s celým výběrem tady máme jediný cíl." reagoval na tuto scénku vítěz dvou grandslamových turnajů.

Jestli se bude podobná zábava opakovat znovu, zjistíme mezi 7. - 9. dubnem, kdy čeká tuto zemi bitva o semifinále.