Druhý turnaj, druhé semifinále. Macháč a Čang si v Marseille poradili s deblovými specialisty

- Marek Bartošík

Spolupráce mezi Tomášem Macháčem a Číňanem Č'-čenem Čangem přináší ovoce také na halovém turnaji ATP v Marseille. Semifinalisté nedávného Australian Open zvládli na jihu Francie i své druhé deblové utkání, když ve čtvrtfinále porazili druhé nejvýše nasazené duo Harri Heliövaara, John Peers 6:4, 3:6 a 10:6.

Tomáš Macháč a Č'-čen Čang vstoupili do zápasu jako uragán a po dvou brejcích vedli 4:0. Jejich zkušení soupeři sice jednu ztrátu podání v osmém gemu smazali, ale to od nich bylo v úvodním dějství vše.

Začátek druhé sady vyšel lépe Harrimu Heliövaarovi a Johnu Peersovi, kteří uspěli na returnu hned ve druhé hře přes shodu. Tuto výhodu si udrželi až do konce setu, přičemž v posledním gemu odvrátili dva brejkboly.

Macháč s Čangem se však dílčím neúspěchem nenechali rozhodit a v klíčovém supertiebreaku se rychle ujali vedení 5:0 a posléze 6:1. Heliövaara a Peers sice manko mírně stáhli, na výraznější zdramatizování koncovky ale nedosáhli.

Česko-čínský pár tak postoupil i na druhém společném turnaji do semifinále a potvrzuje, že tato spolupráce funguje velmi dobře. „Od začátku, co se známe, se snažíme jeden druhému vyjít vstříc. Hodněkrát jsme spolu trénovali a kdykoliv jsme se potkali, šla z Čanga dobrá energie. Tohle je pro mě hrozně důležité,“ vyprávěl Macháč už během Australian Open.

Open 13 Provence, Marseille (muži, FRA, 801 335 EUR, tvrdý povrch – hala)
Čtvrtfinále čtyřhry
MACHÁČ, Čang (CHN) – Heliövaara (FIN), Peers (AUS) 6:4, 3:6, 10:6