Ósakaová chce dalších osm grandslamů, její comeback však provází herní mizérie

- Jan Vojkůvka

Japonská tenistka Naomi Ósakaová se letos v lednu vrátila do turnajového kolotoče po více než roční pauze. Šestadvacetiletá hráčka, která minulý rok porodila dceru, věří, že stále může dosahovat kvalitních výsledků. Její comeback ovšem provází herní mizérie, která tak trochu vygradovala hodně slabým výkonem v Abú Zabí, kde ve druhém setu schytala od Američanky Danielle Collinsové kanára.

Vrátit se do formy nějaký čas trvá a každý to moc dobře ví. Výkony Ósakaové jsou však stejně špatné a možná i horší, než byly v srpnu a září 2022, kdy Japonka prohrála čtyři z pěti odehraných zápasů a následně ukončila sezonu. Svůj návrat pak odložila o celý rok kvůli těhotenství.

Ósakaová při návratu na kurty prohlásila, že jejím cílem je získat dalších osm grandslamů, její výkonnost tomu ale ani zdaleka neodpovídá. „Jsem typ člověka, co si radši dá vyšší cíle. Určitě jsem se nechtěla vracet s tím, že mým cílem bude čtvrtfinále grandslamu. To je sice dobrý výsledek, ale kvůli tomu nechci trávit čas od své dcery Shai,“ podotkla v lednu.

Na kurty se Ósakaová vrátila zápasem v Brisbane proti antukářce Tamaře Korpatschové, kterou porazila ve dvou setech, pak ale padla ve druhém kole ve třech sadách s Karolínou Plíškovou, která se sama potýká se špatnou formou a kromě tohoto utkání zatím žádnou výhru letos nezaznamenala.

Od té chvíle Ósakaová sbírá jen porážky. Na Australian Open vypadla v prvním kole, když jí příliš nepřál los a prohrála s Caroline Garcíaovou. V Abú Zabí pak nastoupila proti kvalifikantce Danielle Collinsové, která se letos loučí se svou kariérou.

Přestože Collinsová nepředvedla nějaký špičkový výkon, na japonskou hráčku to bohatě stačilo. Japonka nevyužila ani jeden z šesti brejkbolů a odpor dokázala klást jen v prvním setu. Ve druhé sadě naopak herně zcela odpadla, řadu výměn vypustila a prohrála 5:7, 0:6.

Problémem Ósakaové je, že se nemůže dostat do zápasového rytmu a trápí se na returnu i v mezihře. Ve výměnách se jí nedaří vytvořit na soupeřky soustavný tlak, kvůli čemuž si netvoří šance pro útoky a zakončování výměn.

Cestou z této mizérie může být účast na menších turnajích, například na větších akcích pod hlavičkou ITF, kde by si Ósakaová mohla dodat tolik potřebné sebevědomí proti slabším hráčkám. V opačném případě se její comeback promění spíš v noční můru, ze které se evidentně bude hrabat hodně těžce. Její tenis totiž v současnosti nemá dostatečnou kvalitu.