Davis Cup: Macháč s Pavláskem rozhodli o postupu! Kopřiva slaví první výhru

- Redakce

Český daviscupový tým slaví postup do skupinové fáze Davisova poháru! Rozhodující postupový bod zařídili ve čtyřhře Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem, kterým v průběhu prvního setu skrečovali zápas Daniel Cukierman s Edanem Lešemem. Vít Kopřiva posléze vybojoval nad Orelem Kimhim svou první daviscupovou výhru.

Češi se po roce opět kvalifikovali do základní skupiny Davis Cupu. Už v sobotu měli skvěle nakročeno, když na konto týmu kapitána Jaroslava Navrátila zapsali dva body Jakub Menšík a Jiří Lehečka. Zajistit si postup tak český tým mohl hned v nedělní čtyřhře, což se nakonec také stalo.

Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem nastoupili proti Danielovi Cukiermanovi s Edanem Lešemem. Do utkání vlétli čeští deblisté skutečně po hlavě, hned v prvním gemu získali brejk a ve třetím gemu si vypracovali tři brejkboly.

Při dobíhání lobu ve třetím gemu si Cukierman zranil zadní stehenní sval, což výrazně ovlivnilo zbytek zápasu. Cukiermanovi nepomohla ani přestávka na ošetření, nemohl pravou nohu pořádně zatížit a o bolestech se asi není ani potřeba zmiňovat.

Přesto se pokusil v utkání pokračovat, ale v šestém gemu po svých dvou returnech usoudil, že aby si zranění ještě víc nezhoršil, bude lepší duel skrečovat. Macháč s Pavláskem v tu chvíli vedli 4:1 a 40:0 a měli zápas plně pod kontrolou.

„Není to samozřejmě cesta, kterou jsme dnes chtěli zvítězit. Chtěl bych popřát Cukiermanovi rychlé uzdravení. Šlo vidět, že chudák nemohl na tu nohu ani došlápnout,“ řekl Pavlásek. „Do zápasu jsme nastoupili ve výborné formě, první tři gemy jsme zahráli neskutečně a dvakrát jsme je brejkli. Ač jsme hráli jen nějakých pět nebo šest gemů, předváděli jsme skvělý tenis. Jsem rád, že jsme potvrdili roli favoritů a že poletíme znovu na finálovou skupinu.“

Poté, co Češi vyhráli souboj s Izraelem, došlo k tzv. mrtvému utkání o kosmetickou úpravu skóre. Do něho nastoupil Vít Kopřiva, který si poradil s izraelským náhradníkem Orelem Kimhim po obratu 3:6, 6:3, 11:9 a stanovil konečné skóre střetnutí na 4:0. Zároveň se jednalo o jeho první vítězství v Davis Cupu.

Zatímco v prvním setu byl lepším hráčem na kurtu Kimhi, ve druhé sadě naopak vládl dvorci Kopřiva, který si donesl výhodu brejku z druhé hry až do koncovky. Rozhodnout tak musel supertiebreak, v němž český tenista proměnil v pořadí druhý mečbol.

„Hrát před plným domem v Česku je něco neskutečného. Mně se to poštěstilo poprvé. I když to bylo za rozhodnutého stavu, udělal jsem na začátku nějaké nervózní chyby a prohrál jsem si servis. Od druhého setu jsem zvedl svoji hru, k dokonalosti to ale mělo daleko. Supertiebreak už byl loterie o pár balonech,“ hodnotil Kopřiva.

Česko – Izrael 4:0
MACHÁČ, PAVLÁSEK – Lešem, Cukierman 4:1 skreč
VÍT KOPŘIVA (115.) – Orel Kimhi (456.) 3:6, 6:3, 11:9
JAKUB MENŠÍK (127.) – Daniel Cukierman (465.) zrušeno


Galerie