Djokovič letos Davis Cup nevyhraje! Srbové senzačně padli se Slováky

- Jan Vojkůvka

Snaha Novaka Djokoviče vybojovat do konce kariéry ještě jeden daviscupový titul se musí o rok odložit. Ačkoliv kvalifikační utkání vynechal, jeho spoluhráči byli i tak na domácí půdě považováni za výrazné favority na postup do skupinové fáze. Realita však byla v Kraljevu zcela opačná, Srbsko totiž senzačně prohrálo se Slováky 0:4 na zápasy.

Když Srbsko v roce 2010 slavilo zisk salátové mísy, Novak Djokovič nevynechal ani jeden ze zápasů. Tak moc toužil po zisku daviscupového titulu. Od té doby však Srbové na další triumf ve slavné mužské týmové soutěži čekají.

Loni Djokovič oznámil, že by do konce kariéry chtěl ještě jednou získat se Srbskem daviscupový titul. Jejich cestu za úspěchem však překazila v semifinále Itálie a Djokovič to nesl velmi hořce. Doufal tedy, že letos bude moci se svými parťáky o titul opět usilovat. Jenže kvůli nečekané porážce se Slovenskem se musí útok o další rok odložit.

Kvalifikace v Srbsku odstartovala už v pátek a hned první zápas přinesl velké překvapení. Miomir Kecmanovič, světová jednačtyřicítka, padla po setech 6:7, 2:6 s Lukášem Kleinem, jemuž patří až 142. místo v žebříčku ATP. Lidově řečeno se jednalo o čáru přes rozpočet pro srbské naděje na postup, přestože i nadále se jednoznačně počítalo s tím, že domácí hráči dokážou houževnaté Slováky nakonec porazit.

Jenže i druhý páteční singl dopadl pro Srby neslavně. Dušan Lajovič (53.) totiž neudržel vedení nad Alexem Molčanem (122.) a dokonce od něho schytal v rozhodujícím setu kanára. Po porážce 6:4, 2:6, 0:6 Srbové věděli, že v sobotu musí vyhrát všechny tři zápasy a pokusit se o zázračný obrat.

Hned první nedělní utkání ovšem jakékoliv naděje ukončilo. Nikola Čačič s Miomirem Kecmanovičem prohráli 6:7, 3:6 s Lukáše Kleinem a Igorem Zelenayem, kvůli čemuž semifinalisté loňského ročníku končí už kvalifikaci a čeká je baráž. V tzv. mrtvém zápase pak Laslo Djere po sedmi gemech skrečoval souboj s Lukášem Pokorným, což stanovilo konečné skóre 0:4.

Jaké jsou důvody srbské blamáže? Pokud vynecháme základní příčinu, kterou byla absence světové jedničky Novaka Djokoviče, pak je to jednoznačně zvolený povrch. Srbové do haly v Kraljevu přichystali antuku, což Slovákům coby antukářům dost pomohlo.

Jistě, Srbové jsou také výteční antukáři, pokud budeme hovořit o Laslovi Djerem či Dušanovi Lajovičovi. Jenže Lajovič nemládne a pozici jedničky místo Djereho zaujal betonář Kecmanovič. K tomu je potřeba připočítat výkony srdnatě bojujících Slováků, kteří byli nabuzeni ziskem úvodního bodu i vedením 2:0 po prvním dni.

Slovensko si díky tomu poprvé zahraje skupinovou fázi Davis Cupu, zatímco Srbové budou muset uspět v baráži a zkusit vyplnit Djokovičovi sen až příští rok.