Kvalifikace v Abú Zabí: L. Fruhvirtová si vyšlápla na nasazenou trojku, postupuje i Nosková

- Jan Vojkůvka

V sobotu se rozjela ve Spojených arabských Emirátech kvalifikace turnaje WTA 500, do které vstoupily i dvě české tenistky. Papírovým předpokladům se postavila 126. hráčka světa Linda Fruhvirtová, která porazila nasazenou trojku Caroline Dolehideovou. V současnosti 41. hráčku světa porazila ve dvou setech 6:2, 6:3. Postup slaví rovněž Linda Nosková, která ve dvou setech porazila Věru Zvonarevovou.

Osmnáctiletá Fruhvirtová nedokázala letos na Australian Open obhájit loňské osmifinále, kvůli čemuž klesla mimo první světovou stovku. Jelikož už může hrát neomezený počet turnajů, snaží se rychle mezi smetánku zase navrátit. Tento týden postoupila do osmifinále na turnaji WTA 250 v thajském Hua Hinu a okamžitě se přesunula do Abú Zabí, kde musela naskočit do kvalifikačních bojů.

Los se s ní příliš nemazlil a v úvodním kole vyfasovala kvalifikační trojku a členku elitní padesátky žebříčku Caroline Dolehideovou ze Spojených států. Američanka se ovšem nenachází ve zrovna ideální formě, čehož dokázala Fruhvirtová dokonale využít.

V utkání byla od začátku Češka lepší hráčkou. Soupeřce odvrátila všech sedm brejkbolů a sama jí prorazila hned čtyřikrát podání. Duel trval pouze hodinu a 13 minut, přičemž Fruhvirtová jej zakončila na returnu hned prvním proměněným mečbolem.

Ve finále kvalifikace se Fruhvirtová utká s nasazenou osmičkou Danielle Collinsovou, která stejným výsledkem (6:2, 6:3) porazila Řekyni Despinu Papamichailovou.

Nosková nasazenou jedničkou
Úspěšný vstup do bojů o hlavní soutěž hlásí rovněž Linda Nosková. Světová třicítka musela pro turnaj v Abú Zabí operovat ještě s žebříčkem z období před Australian Open, kvůli čemuž se neprokousala přímo do hlavní soutěže. Jako nasazená jednička je však žhavou adeptkou na kvalifikační úspěch.

To potvrdila už v sobotním prvním kole, v němž Věru Zvonarevovou porazila 6:4, 6:2. V prvním setu sice Nosková prohrávala 2:4, ale ve zbytku utkání soupeřce nenabídla ani jeden brejkbol, prohrála jen jeden gem a naopak získala deset her včetně čtyř brejků.

V neděli čeká na Noskovou duel se Španělkou Cristinou Bucsaovou, která po setech 3:6, 6:3, 6:2 porazila Japonku Enu Koikeovou.

Linda Fruhvirtová a Linda Nosková se v neděli zároveň pokusí doplnit v hlavní soutěži dvě doposud jisté české účastnice v pavouku turnaje. Roli nasazené čtyřky plní v Abú Zabí Barbora Krejčíková, která bude mít v úvodním kole volný los. V hlavní soutěži je také Marie Bouzková, která vyzve Britku Emmu Raducanuovou. Vítězka tohoto střetnutí se v osmifinále utká s nasazenou dvojkou Uns Džábirovou.