Nakonec se dočkala! Australanka se stane nejstarší debutantkou v Top 100

- Jan Vojkůvka

Kdo si počká, ten se dočká. „Hlavně se nevzdávat,“ poznamenala na sociálních sítích australská tenistka Arina Rodionovová, které se ve čtvrtek povedlo postoupit na turnaji v thajském Hua Hinu do čtvrtfinále a zajistila si tím premiérový posun do elitní světové stovky. Ve 34 letech se díky tomu stane nejstarší debutantkou v Top 100 žebříčku WTA.

Rodionovová se doposud pohybovala nejčastěji okolo 150. místa žebříčku či na nižších příčkách. Minulou sezonu však měla fenomenální. Ze 105 singlových zápasů vydolovala 78 vítězství a hned sedm titulů na okruhu ITF. Díky této fantastické bilanci vstupovala do této sezony na 113. místě světa, což bylo zároveň její kariérní maximum.

Ročník Australanka odstartovala postupem do osmifinále v Brisbane, což ji vyneslo až na současnou 101. pozici ve světovém žebříčku. Poslední krůček před prolomením magické hranice, o které sní každý tenista a každá tenistka na světě. A to navzdory vyřazení v prvním kole kvalifikace Australian Open, za které nepřipsala do žebříčku žádné body.

Ve čtvrtek se Rodionovová v Hua Hinu dočkala dosažení milníku, na který tak dlouho čekala. Ve třech setech pokořila v osmifinále čínskou hráčku Čuo-suan Paj po obratu 3:6, 6:1, 6:0 a zajistila si premiérový posun do elitní světové stovky. V pondělním vydání žebříčku bude figurovat nejhůře na 99. místě, v živém žebříčku WTA pak aktuálně figuruje na 96. pozici.

Pro Rodionovovou se jedná o splnění dlouhodobého snu. Na posun do první stovky se snažila několikrát zaútočit, ale kdykoliv se k této metě přiblížila, tak jí něco chybělo, kvůli čemuž se jí sté místo zase začalo vzdalovat.

Zisk sedmi trofejí na okruhu ITF v minulé sezoně však byl tak významný počin, že se to v žebříčku zkrátka projevit muselo. A z Rodionovové se ve 34 letech stane nejstarší debutantka v elitní světové stovce žebříčku WTA.

Aby ale její setrvání v Top 100 nemělo pouze jepičí život, bude muset přidat další dobré výsledky. Už během února totiž musí obhajovat poměrně výraznou porci bodů za titul ze Swan Hillu. Šanci dostane už v Hua Hinu, kde ve čtvrtfinále vyzve Lin Ču z Číny, přemožitelku Lindy Fruhvirtové.