Turnaj mistryň? Saúdská Arábie je po kritice nejspíš pasé, zkoumají se další možnosti

- Jan Vojkůvka

Rok se s rokem sešel a otázka je v únoru stejná jako loni – kde se bude hrát Turnaj mistryň? Vedení WTA v tuto chvíli nemá jasno, kam finálový turnaj sezony umístí, podle informací by to však neměla být Saúdská Arábie, která měla hostit WTA Finals na základě víceletého kontraktu. Důvodem je kritika ze strany hráček, legend i fanoušků.

V minulé sezoně se o dějišti Turnaje mistryň rozhodlo až na začátku září během US Open. Poměrně pozdně ohlášený Cancún nabídl akci, která ani zdaleka nevyhovovala standardům a podle mnohých šlo o propadák a nedůstojné místo pro setkání osmi nejlepších tenistek světa. Ať už šlo o nekvalitně připravený betonový kurt plný hrbolů či zápasy pod otevřeným nebem v době, kdy oblast pravidelně trápí silné deště a vítr (což se nakonec také potvrdilo), WTA si své rozhodnutí poměrně odskákala.

Pokud ale byl závěrečný turnaj sezony v Cancúnu podroben kritice, tak plány WTA na pořádání Turnaje mistryň v Saúdské Arábii spustily hotovou bouři, která se možná vyrovná právě mexickým plískanicím, které loni narušovaly plynulost programu.

Do vedení asociace se opřeli fanoušci, některé hráčky a také legendy bílého sportu v čele s Martinou Navrátilovou a Chris Evertovou. Kulometná palba, pod kterou se WTA ocitla, však nejspíš přináší své ovoce. Na veřejnost totiž prosákly informace, že WTA zařadila zpátečku a Saúdská Arábie by se neměla stát dlouhodobým hostitelem Turnaje mistryň.

Aktuálně se spekuluje nad tím, že od roku 2027 by se mohlo WTA Finals na několik let usídlit v americkém Charlotte a tamní hale Spectrum Center, kde hrajou Charlotte Hornets basketbalovou NBA. Rok 2027 je zvolen proto, že příští rok projde Spectrum Center nákladnou renovací.

Pokud se tento scénář naplní, bylo by to vítězství pro ty, kteří dlouhodobě vystupují proti pořádání sportovních akcí v Saúdské Arábii, kde jsou práva žen na velmi nízké úrovni. Pořádání Turnaje mistryň by v takovém případě bylo obrovským paradoxem.

Stále ale zbývá řada otazníků a Saúdská Arábie nemusí být úplně ze hry. V případě, že by americké Charlotte hostilo Turnaj mistryň od roku 2027, nadále se musí vyřešit pořadatelství tří ročníků v letech 2024 až 2026. A pokud se nechceme dočkat dalšího uspěchaného Cancúnu, kde neměli pořadatelé dostatek času na vybudování provizorního stadionu, mělo by se o pořadatelství rozhodnout co nejdříve.