Paběrkování ho už nebaví. Dávám tomu poslední šanci, oznámil Thiem

- Jan Vojkůvka

Herní trápení, kterým si třicetiletý Dominic Thiem prochází, jej přestává bavit. V rozhovoru pro rakouský deník Der Standard oznámil, že pokud v roce 2024 nesplní vytyčený cíl, nejspíš nebude mít cenu v kariéře nadále pokračovat. „Pokud zase skončím kolem stovky, je potřeba zvážit, jestli to za to vůbec stojí,“ prohlásil.

Z celého rozhovoru pro Der Standard je patrné, jak moc Thiema trápí, že se mu stále nepovedlo navázat na výkony před vážným zraněním zápěstí. To přišlo po jeho životním úspěchu, kdy v roce 2020 vybojoval svůj první grandslamový titul na US Open.

Do další sezony vstoupil solidně a prokousal se do osmifinále Australian Open, ale už tehdy bylo patrné, že všechno není úplně v pořádku. Sice se ještě v květnu dokázal dostat do semifinále na antuce v Madridu, ale pak následoval významný výkonnostní propad, který vygradoval v červnu na trávě na Mallorce, kde skrečoval hned svůj první zápas. Kvůli zranění zápěstí zbytek sezony vynechal a na kurty se vrátil až v březnu 2022.

Od té chvíle byl jednou ve finále a několikrát v semifinále na menších turnajích ATP. Výkony, které jej zdobily před zraněním, však zůstaly minulostí. Rakušana to pochopitelně štve a nelze se mu divit. Byl světovou trojkou, hrál o velké tituly a teď paběrkuje okolo stého místa.

Hlavním problémem, proč se mu nedaří hrát jako dřív, je jeho forhend. Po zranění zápěstí se mu nedaří využít své hlavní zbraně, která naháněla soupeřům strach a vyhrávala Thiemovi zápasy.

A pokud nenajde nějakou novou zbraň, může být rok 2024 jeho posledním v kariéře. „Považuji tohle za svou poslední šanci,“ prohlásil Thiem, který v této sezoně vypadl v prvním kole jak v Brisbane, tak v Melbourne. „Jsem po zranění zpátky dva roky. V roce 2022 jsem skončil kolem 100. místa, loni na 98. místě. Pokud skončím sezonu zase kolem stovky, je potřeba zvážit, jestli to za to vůbec stojí,“ uvedl.

„Už dva roky se pohybuji v žebříčkových sférách, ve kterých nechci být. Samozřejmě to na mě klade tlak,“ přiznal Thiem. „Je toho hodně, co se s tím pojí a co jsem dlouho nemusel řešit, včetně obavy o účast v hlavních soutěžích turnajů.“

Jako metu si Rakušan pro tento ročník stanovil umístění do první padesátky, čemuž hodlá podřídit vše. Dokonce kvůli tomu vynechá i tzv. Sunshine Double a místo turnajů ATP v Indian Wells a Miami vyrazí na sérii challengerů, kde doufá v dobré výsledky a zisk tolik potřebných bodů.

Kromě této změny v kalendáři se odhodlal také k další významné změně, když ukončil spolupráci se svým trenérem Benjaminem Ebrahimzadehem. „Je to pravda, po Austrálii jsme se s Bennym rozdělili,“ řekl s tím, že s novým trenérem, jehož jméno prozatím neoznámí, je velmi blízko k dohodě.