Přibyly šediny i varianty do čtyřhry. A zázemí je znovu skvělé, chválí Pavlásek

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – V dobré náladě se zúčastnil český daviscupový tým středeční tiskové konference před nadcházející kvalifikací proti Izraeli. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila bude o víkendu 3. a 4. února favoritem, těžit může z větších kvalit i vysoké variability širokého kádru. Navrátila může zároveň těšit, že si hned dva jeho svěřenci vylepšili v pondělí kariérní maxima v žebříčku ATP.

Jakuba Menšíka vynesl postup z kvalifikace do druhého kola Australian Open na 127. příčku rankingu ATP. Deblový specialista Adam Pavlásek dokráčel v Melbourne Parku až do čtvrtfinále a ve světovém pořadí se vyšvihl už na 45. místo.

„Číslo je to pěkné. Nebýt Tomáše, tak mohlo být ještě lepší. Nedal nám šanci,“ usmíval se Pavlásek, který narážel na fakt, že ho a Ariela Behara ve čtvrtfinále zastavil právě Macháč s parťákem Č'-čenem Čangem. „Určitě budu dělat všechno pro to, aby mým kariérním maximem bylo nějaké lepší číslo,“ poznamenal.

Kromě čtveřice Lehečka, Macháč, Menšík a Pavlásek, jež se loni zúčastnila základní skupiny ve Valencii i play-off v Málaze, je v týmu také Vít Kopřiva. Tenista z Bílovce se na nedávném Australian Open poprvé kvalifikoval do hlavní soutěže grandslamu a minulý týden si připsal osmifinále na halovém challengeru ve Francii.

„Zvolil jsem tento program, protože před Australian Open jsem byl v týmu na United Cupu a neodehrál jsem tam žádné utkání. Skok z venkovního prostředí do halového jsem si už odbyl, zvykl jsem si i na nějaké zápasy,“ libuje si Kopřiva.

„Máme tady všechno k dispozici. Moc jsem se sem těšil, protože jsem tady za Vendryni hrával družstva mladších žáků. Zdejší prostředí znám,“ přiblížil svůj vztah k místu šestadvacetiletý tenista, který je druhým nejstarším členem týmu.

Pomyslným veteránem v české reprezentaci je devětadvacetiletý Pavlásek, jenž byl v nominaci už na čtvrtfinále Davis Cupu v roce 2016. Tehdy se hrálo v nedaleké třinecké Werk Areně.

„Teď je jiné to, že jsem starší a mám více šedin,“ glosoval Pavlásek. „Věnuji se jiné disciplíně, přešel jsem z celého kurtu na půlku. Zázemí je ale znovu skvělé. Je tady vše připraveno, abychom mohli hrát,“ chválil pořadatele.

Pavlásek si může užívat i dobrou výchozí pozici pro nedělní čtyřhru. Jelikož všichni členové týmu umí i deblovou disciplínu, existuje spousta možností nominace. „Jsem otevřen všem variantám. Uvidíme, jak bude vypadat situace po sobotě. Finální slovo bude mít samozřejmě kapitán,“ řekl deblový specialista.

Šéf české lavičky Jaroslav Navrátil pamatuje léta, kdy měl do čtyřhry prakticky jedinou variantu ve složení Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Situace v týmu se ale za poslední dva roky vyvinula natolik, že si může dovolit více taktizovat.

„Je to opravdu velký posun, jsme daleko variabilnější. Když by náhodou nemohl hrát Jirka Lehečka, může nastoupit Kuba Menšík nebo Víťa Kopřiva. A kdyby něco bylo nedej bože Adamovi, kluci ho můžou zastoupit,“ dodal Navrátil.


Galerie