Šampion z Melbourne nahněval Francouze. Pohrdá naším turnajem, šokovali pořadatelé

- Filip Lefenda

Jannik Sinner má za sebou životní dva týdny. V Melbourne si talentovaný Ital dokráčel ve 22 letech pro premiérový grandslamový titul. Hektické finále s Rusem Medveděvem v neděli otáčel ze stavu 0:2 na sety a slavil až po téměř čtyřech hodinách urputného boje. Není proto divu, že si čtvrtý hráč žebříčku naordinoval po náročném programu očekávané volno. To se ale vůbec nelíbí organizátorům nadcházejícího podniku ATP v Marseille, z jejichž akce se s předstihem odhlásil.

Čerstvý grandslamový šampion měl na jihovýchodě Francie příští týden plnit roli nejvýše nasazeného hráče. Nakonec ale ve druhém největším městě země o další trofej bojovat nebude. Sinner se po životním triumfu na Australian Open z halové dvěstěpadesátky odhlásil.

Za normálních okolností by takové rozhodnutí, vcelku logické, nevyvolalo rozruch. O ten se však svým neprofesionálním přístupem postarali turnajoví organizátoři.

„Sinner pohrdá naším turnajem,“ šokovali příspěvkem na oficiálních sociálních sítích akce, jež nese název Open 13 Provence. Po vlně kritiky byl status smazán a nahrazen konstatováním, že se Sinner z turnaje odhlásil.

Svou roli sehrál ve věci poněkud přemrštěné reakce možná i fakt, že se z Marseille odhlásil Sinner už druhým rokem po sobě. V loňské sezoně byla na vině únava po finálové účasti na pětistovce v Rotterdamu. Ital tehdy do dějiště turnaje dorazil, navzdory tomu, že měl v úvodním kole volný los, ale do osmifinále proti domácímu Filsovi nakonec nenastoupil.

Turnaj v Marseille se uskuteční ve dnech 5. až 11. února. Pořadatelé se nyní na poslední chvíli snaží „ulovit“ alespoň náhradu v podobě Alexandera Zvereva. Semifinalistovi letošního Australian Open nabídli divokou kartu. Mezi přihlášenými figurují i čeští tenisté Jiří Lehečka a Tomáš Macháč, které čeká tento víkend daviscupová kvalifikace proti Izraeli.