Odehraje poslední debl. Argentinský daviscupový hrdina kvůli zranění končí kariéru

- Jan Vojkůvka

Kariéra Federica Delbonise se blíží ke svému konci. Bývalý 33. hráč světa, jehož v posledních měsících limituje zranění kyčle, se rozloučí s tenisem na domácím turnaji v Buenos Aires, kam obdržel divokou kartu do čtyřhry.

Delbonisova kariéra nabrala sestupnou tendenci už v roce 2022. Přestože stále objížděl turnaje ATP, marně hledal ztracenou formu a v minulé sezoně začal objíždět spíš challengery. Důvodem mohly být i bolesti kyčelního kloubu, s nimiž se svěřil ve druhé polovině minulé sezony.

Jelikož se zranění nadále zhoršovalo, jeho posledním turnajem byl říjnový challenger v Santa Fé, kde prohrál ve čtvrtfinále s Vítem Kopřivou. Od té doby se Delbonis na kurtech neukázal. Po zralé úvaze se nakonec rozhodl, že aby mohl žít kvalitně a nezničil své tělo úplně, bude nejlepší pověsit raketu na hřebík.

"Uzavírá se jedna etapa mého života, která mě formovala především jako sportovce a člověka. Prožil jsem nezapomenutelné a jedinečné chvíle na tenisovém kurtu i mimo něj, ale je čas poslouchat své tělo, které mě žádá o odpočinek," napsal Delbonis na Instagramu. „Za ty roky jsem prožil mnoho zážitků a emocí. Dnes sice končí jedna z nejbohatších cest mého života, ale budou ještě další cesty, které mě čekají.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Federico Delbonis (@fededelbonis)

Oficiálně ukončí Delbonis kariéru v polovině února před domácím publikem v Buenos Aires. Na tamní turnaj kategorie ATP 250 obdržel divokou kartu do čtyřhry.

Třiatřicetiletý Federico Delbonis patřil řadu let do elitní světové stovky a často byl také členem Top 50. Jeho maximem se stalo 33. místo. Během kariéry se prokousal čtyřikrát do finále na okruhu ATP a vybojoval dva tituly.

Jednoznačným vrcholem jeho kariéry byl rok 2016 a finále Davis Cupu. Tehdy se podílel spolu s Juanem Martínem del Potrem, Leonardem Mayerem a Guidem Pellou na zisku doposud jediného argentinského titulu ve slavné týmové soutěži. Byl to právě Delbonis, který šel na kurt za stavu 2:2 a zařídil vítězný bod, když dokázal porazit Iva Karloviče 6:3, 6:4, 6:2. V Argentině byl po tomto vítězství oslavován jako hrdina.