Konec po 38 letech. Pařížská hala Bercy bude letos hostit Masters naposledy

- Jan Vojkůvka

Accor Arena, která je ve světě mnohem známější pod svým bývalým názvem Bercy, bude letos na konci října hostit naposledy tradiční pařížské Masters. Francouzská tenisová federace v pondělí uvedla, že od příští sezony se bude tento turnaj ATP pořádat v La Défense Areně, což je zastřešený stadion, kde se hraje primárně ragby a pořádají koncerty.

Pařížský turnaj se v hale Bercy pořádá od roku 1986. Od roku 1990 se pak tato akce přetransformovala v turnaj kategorie ATP Masters 1000. Právě Bercy byla svědkem jediného titulu Tomáše Berdycha na Masters, který vybojoval v roce 2005.

Poslední dobou se však pořádání pařížského turnaje v Bercy stalo terčem kritiky. Důvodem byl zejména omezený prostor, na kterém se mohlo hrát. Kvůli tomu se během turnaje na centrálním dvorci muselo hrát hned šest zápasů a řada utkání začínala ve velmi pozdním čase.

V minulé sezoně pak celá situace vygradovala tím, že Jannik Sinner na protest z turnaje odstoupil. Zápas s Mackenziem McDonaldem totiž zakončil až ve tři hodiny ráno a pak neměl ani dvanáct hodin na to, aby se stihl vyspat a připravit na osmifinálový duel s Alexem De Minaurem. Nehodlal riskovat zranění kvůli nemožnosti pořádně zregenerovat, v čemž ho ostatní tenisté podpořili a přidali se ke kritice pořadatelů.

Francouzská tenisová federace se rozhodla situaci řešit a dospěla k rozhodnutí, že pařížské Masters přestěhuje s platností od roku 2025. V příští sezoně se vybudují provizorní kurty na ragbyovém stadionu La Défense Arena, jenž leží na předměstí Paříže v Nanterre. Jelikož bude v novém dějišti možné mít více dvorců, tak na centrálním kurtu se bude místo šesti utkání hrát pouze pět zápasů. Tři budou v denním programu a dva v tzv. night session.

Další výhodou La Défense Areny oproti Bercy je, že pro centrální kurt a další dvorce se může zvednout celková kapacita z necelých 17 tisíc na 23 tisíc míst pro diváky.

„Jedná se o významné strategické rozhodnutí pro pařížské Masters. Přesunem do La Défense Areny naplníme naše ambice, abychom sportovcům a divákům nabídli zkušenost, na kterou nezapomenou,“ uvedl k přesunu prezident FFT Gilles Moretton.

Letos tak čeká halu Bercy její tenisová labutí píseň. Hrát se bude od 28. října do 3. listopadu. V příští sezoně už bude pařížské Masters v novém dějišti.