Obrat z 0:2 a premiérový grandslamový titul! Od čtvrtého setu jsem věřil, že to dám, zářil Sinner

- Jan Vojkůvka

Finálové drama, které se v Melbourne protáhlo na tři hodiny a 46 minut, nezačal Jannik Sinner vůbec dobře. S Daniilem Medveděvem prohrával už 0:2 na sety a sen o titulu z Australian Open se začal rozplývat. Pak se ale něco zlomilo a světová čtyřka se nastartovala k parádnímu obratu. „Když jsem na konci třetího setu soupeře brejknul a vyhrál 6:4, tak jsem si říkal, že to můžu dát. To byl bod zlomu, nejdůležitější brejk zápasu,“ vyprávěl na tiskové konferenci dvaadvacetiletý Ital, který vyhrál 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3.

A vskutku, zatímco v prvních dvou sadách Sinnerovi tolik nefungovalo podání, od třetího setu si ani jednou servis neprohrál. Třetí set rozhodl brejkem v desátém gemu, stejně tak i čtvrtý set. Medveděv marně hledal recept na vzkříšeného soupeře, jenž pak v páté sadě nenabídl Rusovi ani jeden brejkbol a po zisku soupeřova podání z šestého gemu zápas dopodával.

„Snažil jsem zůstávat pozitivní a držet se herního plánu, který jsem jen trošičku upravil. Daniil je neuvěřitelný hráč a dnes opět ukázal, že je také neskutečný bojovník,“ vysekl poklonu Medveděvovi. Rozhodující podle něho bylo i to, že Medveděv v průběhu celého turnaje strávil na kurtu více než 24 hodin.

„Věděl jsem, že na kurtu strávil opravdu hodně času, takže jsem se snažil hru co nejvíc protahovat. Jak zápas postupoval, tak jsem viděl, že jsem na tom fyzicky o něco líp,“ upozornil Ital. 

Nástup Medveděva do zápasu Sinnera překvapil. Čelil totiž velké převaze soupeře a první dva sety ztratil vcelku jednoznačně. „Čekal jsem sice, že bude hrát agresivně, ale ne až tak moc,“ přiznal.

„Hrál opravdu velmi dobře první dva sety, možná set a půl. Dlouho jsem se snažil level hry alespoň vyrovnat. Ve třetím setu jsem se už dostal i k nějakým šancím. Když se vám podaří vyhrát důležitý gem, může to zcela zvrátit průběh zápasu, což se dnes také stalo,“ zopakoval důležitost třetího setu, v němž převzal otěže střetnutí a předvedl parádní finálový obrat.

Sinner se v neděli zapsal do historie italského tenisu. Stal se totiž prvním mužem z této země, kterému se povedlo vyhrát titul ve dvouhře na Australian Open. A také prvním italským grandslamovým šampionem po 48 letech. „Reprezentovat italský tenis pro mě znamená hodně, možná úplně nejvíc ze všeho. Celá ta léta jsem hodně podporován a povzbuzován, takže je úžasné, že jsem mohl dnes udělat svým krajanům takovou radost,“ usmíval se.

„Vyhrát takovou trofej je výjimečné samo o sobě. Obzvlášť, když vidíte ta slavná jména, co jsou v pavouku, a přesto vyhrajete,“ popisoval. „Už jen to, že jste v pavouku takového turnaje a můžete usilovat o vítězství proti ostatním hráčům, je privilegium.“

„Jak postupujete turnajem, vídáte v šatně nebo jídelně stále méně lidí. To vám dodává pocit, že hrajete dobrý turnaj. Přesně to jsem cítil už nějaká tři kola zpátky, protože tu začalo být dost prázdno. Myslím, že je to vážně dobrý pocit,“ dodal Sinner s úsměvem.