Davis Cup ve Vendryni se blíží. Podmínky jsou pro nás vynikající, libuje si Navrátil

- Marek Bartošík

Sotva skončilo grandslamové Australian Open, už se blíží další důležitá událost nové tenisové sezony. Ve Vendryni u Třince se v neděli sešel český daviscupový tým, který si zahraje o víkendu 3. až 4. února proti Izraeli o postup na finálový turnaj slavné týmové soutěže. Kapitán Jaroslav Navrátil už má na místě k dispozici Jiřího Lehečku, Jakuba Menšíka, Víta Kopřivu a Adama Pavláska, Tomáš Macháč dorazí o dva dny později.

„Jsem rád, že jsme se po pár měsících sešli. Tomáš Macháč se k nám připojí v úterý ráno, jinak jsou tu všichni a jsou zdraví. Zatím nám nic nechybí. I když hala není tak velká, budeme mít domácí kulisu. Těšíme se, podmínky jsou pro nás vynikající,“ řekl na nedělní on-line tiskové konferenci Navrátil.

Český daviscupový tým odehraje utkání v domácím prostředí poprvé od kvalifikace proti Nizozemcům v roce 2019. Letos mohli Češi narazit i na Švýcary, Belgičany nebo Maďary, za soupeře do kvalifikace ale vyfasovali nepříliš silné Izraelce.

„S losem jsem byl spokojený, jsme favorité a navíc hrajeme doma. Nemohli jsme si přát nic lepšího. Nechceme ale podceňovat žádného soupeře. Musíme podat co nejlepší výkon,“ uvědomuje si zkušený šéf českého týmu, jenž se vyjádřil i k podmínkám ve Vendryni.

„Povrch je středně rychlý. Jediný rozdíl oproti Austrálii je, že kluci budou hrát v hale a že tady bude 15 nebo 20 stupňů. Míče jsou australské Dunlopy, které si kluci přáli. Pořadatelé a Český tenisový svaz nám vyšli vstříc,“ libuje si Navrátil.

Kapacita komornější haly je 1200 míst. Zájemci vykoupili všechny vstupenky za jediné odpoledne, což těší všechny členy týmu včetně kapitána. „Je důležité, že diváci uvidí poprvé tuhle mladou generaci. Výsledky nasvědčují, že kluci před sebou mají velmi slušnou individuální i týmovou kariéru,“ věří český kapitán.

Právě skončené Australian Open naznačilo, že do týmu by v budoucnu mohl přibýt i sedmnáctiletý Jan Kumstát. Český mladík postoupil v Melbourne senzačně až do finále juniorského turnaje, a napodobil tak dva roky starý kousek Jakuba Menšíka.

„Je vysoký a má hru založenou na servisu. S trenérem Honzou Mašíkem udělali velký pokrok od základní čáry, zapracovali na forhendu. Do budoucna je důležité, aby ještě zapracovali na přechodu na síť. Doufám, že v sezoně naváže na své výsledky z Austrálie,“ doplnil na adresu Kumstáta kapitán Navrátil.


Galerie