Dříve byla nechtěná, teď sbírá jednu trofej za druhou. Bývalá spoluhráčka Strýcové si podmanila Melbourne

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Když se vloni vracela deblistka Sie Su-wej na okruh, měla velký problém. Nemohla si najít spoluhráčku, ostatní tenistky ji odmítaly. Pomyslné lano vzápětí Tchajwance hodila Barbora Strýcová, která tak pomohla odstartovat comeback, jenž za posledních osm měsíců vynesl čtyři grandslamové trofeje. „Je to neuvěřitelné. Vůbec jsem to nečekala, chtěla jsem si jen užívat, že mohu znovu hrát,“ nechala se slyšet osmatřicetiletá rodačka z města Sin-ču po vítězství na Australian Open.

Sie Su-wej neměla při svém návratu na růžích ustláno. Po roční pauze chtěla znova vlétnout na kurty, avšak nemohla najít deblovou spoluhráčku. Nakonec se představila v Madridu, kde po boku Barbory Strýcové, která na stejném místě odstartovala svou poslední sezonu kariéry, dokráčela do čtvrtfinále.

Tam ukázala, že tenis rozhodně hrát nezapomněla. Následně se domluvila pro French Open s Číňankou Wang a hned z toho byl grandslamový titul. Poté přišel Wimbledon a obnovení spolupráce se Strýcovou, která vynesla osmatřicetileté Tchajwance další zářez do historických tabulek.

Na US Open Sie Su-wej trofej nevybojovala, nicméně vítězný půst trval jen do letošního Australian Open. A na něm byl hlad po úspěchu zažehnán. S Polákem Janem Zieliňskim premiérově opanovala mix, k čemuž o pár dní později přidala deblové prvenství v týmu s Belgičankou Elise Mertensovou.

„Všechny holky mě odmítaly. Situace se zlepšila tehdy, až jsem si zahrála se Strýcovou a Wang,“ zmínila se Sie Su-wej na tiskové konferenci, která se uskutečnila po nedělním finálovém zápase. V něm Tchajwanka se svou belgickou parťačkou porazily ukrajinsko-lotyšský pár Ljudmila Kičenoková, Jelena Ostapenková po setech 6:1, 7:5.

A prozradila také svůj vítězný recept. „V deblu jsem vždy uvolněná, snažím se hlavně bavit. Při loňském Roland Garros a Wimbledonu jsem ani nebyla nervózní,“ usmívala se 169 centimetrů vysoká teniska, jež v minulosti vystoupala na první místo světového žebříčku čtyřhry.