Češi a olympiáda? Pro Lehečku splněný sen, vyjádřilo se i duo K+S

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Čtyřletý olympijský cyklus se blíží ke svému vrcholu. Na konci července se rozehraje v Paříži tenisový turnaj, a to i s celou řadou českých reprezentantů, kteří se budou snažit minimálně zopakovat úspěšné hry v Tokiu. Tehdy vybojovaly zlaté medaile ve čtyřhře Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, ve dvouhře pak brala stříbro Markéta Vondroušová.

Největší otazník české tenisové výpravy visí nad deblovým párem Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková. Ten by měl obhajovat v Paříži zisk zlatých medailí, jenže na konci uplynulé sezony oznámil, že si dává od sebe na nějakou dobu pauzu.

Zároveň ale Češky nevyloučily, že se na Letních olympijských hrách 2024 objeví po svém boku. „Je to pro nás stále daleko. S Bárou jsme se však nerozešly ve zlém a může se stát, že se k sobě vrátíme. Další medaili z olympiády chceme, a když se kvalifikujeme a domluvíme na spolupráci, tak v tom nevidím problém. Stále si myslím, že jsme nejlepší deblový pár,“ nechala se slyšet v Melbourne Kateřina Siniaková.

A podobný přístup panuje i u její bývalé parťačky Barbory Krejčíkové. „Na olympiádě rozhodně chci hrát, těším se na ni. Ještě je ale brzo nad ní přemýšlet,“ uvedla rodačka z Ivančic, která pro Paříž počítá i se smíšenou čtyřhrou. „Proto jsem se na Australian Open přihlásila do mixu,“ řekla. Na úvodním grandslamu sezony se měla představit po boku Francouze Fabiena Reboula, jenomže ten se z turnaje nakonec odhlásil.

Ve dvouhře se plánuje porvat o obhájení stříbrné medaile Markéta Vondroušová, která na konci roku prozradila, že pro ni olympiáda v Paříži znamená jeden z vrcholů této sezony.

Každá země může nasadit do singlů jen čtyři reprezentanty. Pokud by se rozhodovalo podle dnešního žebříčku, tak by pod pěti kruhy hrály s českou vlajkou na hrudi Karolína Muchová, Barbora Krejčíková, Linda Nosková a právě sokolovská rodačka.

Devatenáctiletá Nosková se premiérové olympiádě přiblížila hlavně díky nečekané čtvrtfinálové účasti na Australian Open. „Paříž je samozřejmě lákadlem. Bylo by skvělé, kdyby se mi podařilo tam dostat. Teď se ale musím soustředit na nadcházející turnaje,“ přemítala tenistka z Přerova před svým návratem od protinožců.

Největší nadějí českého mužského tenisu pak bude Jiří Lehečka, jenž nedávno v Adelaide oslavil zisk prvního titulu na okruhu ATP. „Reprezentovat na olympijských hrách je pro mě velkým snem. I díky tomu, jak jsem byl vychovaný. Jakmile byla olympiáda, tak se u nás doma neřešilo nic jiného. Od rána do večera byla zapnutá televize a fandilo se českým sportovcům,“ vzpomínal dvaadvacetiletý hráč.

„Kdyby byla možnost jít podpořit i další české sportovce, byl bych strašně rád. Ale slyšel jsem, že to v Paříži nebude logisticky úplně nejjednodušší,“ dodal Lehečka. Toho by ve dvouhře mohl pod pěti kruhy doplnit Tomáš Macháč, který se představil už na olympiádě v Tokiu.