Z alpských svahů ke grandslamovému titulu. Melbourne si podmanil krotký Ital Sinner

- Petr Sumbal

Nechybělo mnoho a čerstvý vítěz Australian Open Jannik Sinner se nemusel ohánět raketou, ale místo toho zdolávat sněhové pisty na lyžích. Italský tenista se až do svých dvanácti let věnoval kromě tenisu i alpskému lyžování a mezi juniory patřil ve své zemi ke špičce. Nakonec si však zvolil tenis a udělal dobře. Jak se z tichého zrzka stal grandslamový šampion?

Sinner pochází z městečka San Candido, které leží na severu Itálie kousek od rakouských hranic a je obklíčeno Alpami. Není tak divu, že se od dětství věnoval kromě tenisu také sjezdovému lyžování, pro jehož trénink měl vzhledem k lokalitě svého rodiště ideální podmínky.

Kdo ví, možná by nakonec prorazil i v tomto zimním sportu a jméno Sinner bychom si namísto tenisu spojovali se závody Světového poháru. Ve svých věkových kategoriích ostatně patřil mezi nejlepší, nakonec ale zvítězil tenis. Ve třinácti letech se Sinner každopádně přestěhoval na prosluněnou italskou Riviéru, kde se začal postupně formovat v tenistu, jak ho známe dnes.

Pokud si italské tenisty spojujete s horkokrevností, občasnými výbuchy vzteku, okázalými gesty směrem k publiku nebo prořízlými ústy během rozhovorů, u Sinnera možná zaváháte, zda je jeho původ skutečně v zemi z Apeninského poloostrova.

Sinner totiž naopak na kurtu působí povětšinou velmi klidně a soustředěně a hádat se s rozhodčím nebo gestikulovat směrem k divákům či soupeři ho jen tak neuvidíte. Zato tenisový styl má vytříbený. Jeho elegantní a zároveň perfektně účelný pohyb po dvorci mu může závidět snad každý tenista na světě a Sinnerovy údery jsou tak čisté a plynulé, že by mohly sloužit jako výukový materiál pro začínající tenisty.

V mužském tenisu o sobě dal Sinner poprvé výrazněji vědět v roce 2020, kdy jakožto devatenáctiletý objev překvapil svou jízdou do čtvrtfinále French Open.

Po senzačním pařížském tažení se o Sinnerovi mluvilo a psalo jako o nejlepším hráči nastupující generace. Vše bylo ale nakonec trochu jinak, na cestě mezi úplnou elitu Sinnera předběhli o dva roky mladší Holger Rune a především Carlos Alcaraz, dnes již dvojnásobný grandslamový vítěz a bývalá světová jednička.

Během roku 2021 neměla křivka Sinnerových výkonů takovou stoupající tendenci, jak se všeobecně očekávalo. Zdálo se, že hraje příliš monotónní tenis, sice na pohled velmi líbivý, ale málo útočný, příliš vyčkávací. Zkraje roku 2022 tak italský zrzek sáhl k razantní změně. Kouče Riccarda Piattiho, který ho trénoval od dětství, nahradil současným trenérem Simonem Vagnozim a později svůj tým ještě rozšířil o zkušeného Darrena Cahilla, bývalého trenéra grandslamových vítězů Lleytona Hewitta a Simony Halepové.

Rok 2022 ještě tak úspěšný nebyl, ale o rok později už za svou trpělivost začal Sinner sklízet zasloužené ovoce. Loni ovládl hned čtyři turnaje, z nichž tím nejcennějším byla tisícovka v Torontu. Rok pak zakončil finálovou účastí na Turnaji mistrů a čtvrtým místem na světovém žebříčku.

Letošním triumfem na Australian Open se Sinner definitivně zařadil mezi v současné době nejlepší hráče planety a dominantní způsob, jakým tento nesmělý mladík melbournský turnaj ovládl, vyvolává dojem, že se rozhodně nejednalo o jeho poslední vyhraný grandslam.