Tenis po Austrálii? České hvězdy se rozprchnou po Evropě i Asii

- Petr Sumbal

První grandslam sezóny je (téměř) za námi, kolotoč tenisových turnajů se tak může z Austrálie přesunout do Evropy a do Asie, tenisté i tenistky mají v následujících týdnech na výběr hned z několika destinací. Kde se představí české hvězdy Vondroušová, Krejčíková, Lehečka a spol.?

Nejvýše postavená Češka na žebříčku Markéta Vondroušová (7.) měla původně startovat na turnaji WTA 500 v Linci, kde hrála loni semifinále, kvůli zranění však nakonec v Rakousku startovat nebude. Vrátit by se měla na první tisícovce v katarském Dauhá, která se bude hrát od 11. února.

Karolína Muchová (9.), která musela Australian Open vynechat kvůli zraněnému zápěstí, by se měla do akce vrátit rovněž v Dauhá, kde bude obhajovat loňské osmifinále.

Na témže turnaji se představí Barbora Krejčíková (11.), která si však zahraje ještě i o týden dříve jakožto nasazená čtyřka na pětistovce v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech, kde bude chtít pracovat na svém návratu do nejlepší světové desítky.

Linda Nosková (50.) prozatím v nejbližších týdnech nefiguruje na listině přihlášených žádného turnaje, dá se však očekávat, že nejpozději v Dauhá ji uvidíme. Marie Bouzková (34.) se poprvé od australského turné představí právě až na katarském turnaji.

Už za pár dní budou naopak v akci Kateřina Siniaková (49.), která je přihlášená do Lince, a Linda Fruhvirtová (84.), jež se představí už příští týden na turnaji WTA 250 v thajském Hua Hinu, kde v prvním kole vyzve Američanku Claire Liuovou (99.). Nejbližší program její mladší sestry Brendy (107.) zatím známý není.

Karolína Plíšková (38.) se jako jediná z Češek představí v týdnu od 5. února na dvěstěpadesátce v rumunské Kluži a poté se stejně jako některé další její krajanky přesune do Dauhá.

Česká mužská jednička Jiří Lehečka (23.) se po povedeném australském vystoupení vrátí do boje v týdnu od 5. února, přihlášen je na halový turnaj ATP 250 v Marseille, kde by měl být šestý nasazený. Následující týden bude bojovat o body do žebříčku na pětistovce v Rotterdamu.

Stejný program má vytyčený také Tomáš Macháč (75.), pouze s tou výjimkou, že v Nizozemsku bude muset začít už v kvalifikaci.

Na turnaj ATP 250 v Montpellieru se už o tomto víkendu pokusí kvalifikovat Dalibor Svrčina (165.).

WTA 500 Linec (29. 1. – 4. 2.): Kateřina Siniaková
WTA 250 Hua Hun (29. 1. – 4. 2.): Linda Fruhvirtová
WTA 500 Abú Dhabí (5. 2. – 11. 2.): Barbora Krejčíková
WTA 250 Cluj-Napoca (5. 2. – 11. 2.): Karolína Plíšková
WTA 1000 Dauhá (11. 2. – 17. 2.): Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Barbora Krejčíková, Marie Bouzková, Karolína Plíšková

ATP 250 Montpellier (29. 1. – 4. 2.): Dalibor Svrčina
ATP 250 Marseille (5. 2. – 11. 2.): Jiří Lehečka, Tomáš Macháč
ATP 500 Rotterdam (12. 2. – 18. 2.): Jiří Lehečka, Tomáš Macháč