VIDEO: Po tichém protestu přišel hlasitý. Finále Australian Open narušila demonstrace

- Jan Vojkůvka

Sobotní finálové utkání Australian Open mezi Arynou Sabalenkovou a Čchin-wen Čeng muselo být v průběhu druhého setu přerušeno. Na vině byli demonstranti, kteří na ochozech vytáhli palestinskou vlajku a provolávali propalestinská hesla.

Čchin-wen Čeng se zrovna chystala podávat na zisk prvního gemu ve druhém setu za stavu 3:6, 0:2, když umpirový rozhodčí utkání přerušil. Důvodem byl hluk, který se na kurt snášel z jedné tribuny, na které se postavil muž v kšiltovce, jenž začal mávat palestinskou vlajkou a provolával hesla na podporu Palestiny. Okamžitě se k němu přidala vedle něho sedící žena.

Ochranka zareagovala velmi pohotově a během necelých dvou minut protest ukončila odvlečením dvojice z ochozů.

Čínskou hráčku krátké zdržení nevyrušilo a povedlo se jí servis udržet. Celý zápas však nakonec prohrála 3:6, 2:6. Sabalenková si vítězstvím dokráčela pro druhý grandslamový titul v kariéře.

Nebylo to poprvé, co bylo letos dění na Australian Open kvůli demonstrantům přerušeno. Během osmifinále byl například přerušen zápas mezi Alexanderem Zverevem a Cameronem Norriem kvůli ženě, která na kurt rozhazovala pamflety na podporu Palestiny.