Spojení ATP a WTA? Djokovič překvapil zamítavým postojem

- Jan Vojkůvka

Bylo by přínosné, pokud by došlo ke sloučení profesionálních okruhů ATP a WTA? Podle Novaka Djokoviče by částečné spojení určitě bylo výhodou zejména z hlediska marketingu a reklamy. Úplné sloučení však podle něho není na pořadu dne a dle jeho překvapivého vyjádření ani není možné.

Myšlenka sloučení ATP a WTA se objevuje již delší dobu, neboť mnozí se domnívají, že společný postup obou okruhů by byl pro všechny přínosný. Stejně jako všechny ostatní nápady má i tato idea v zásadě své opodstatnění, ale realita může být vcelku odlišná.

Takový názor zastává i Novak Djokovič, který si myslí, že částečné spojení zejména na společných akcích může přinést užitek.

„Nejsem si jistý, jestli myslí úplné sloučení, nebo to má být jen druh komerční spolupráce či dohody mezi oběma okruhy? Myslím, že je to do jisté míry logické, myslím tím, že když máme tolik kombinovaných akcí v rámci tour, že se snažíme ještě více spolupracovat a zvýšit celkově hodnotu tenisu,“ odpověděla světová jednička.

Podle Djokoviče ovšem i tento druh spolupráce má svá úskalí, která by se musela vyřešit. „Myšlenka má v zásadě své opodstatnění a zdá se být logická, ale než k něčemu dojde, je třeba vyřešit mnoho věcí. Rychlé sloučení by pravděpodobně způsobilo mnoho zmatků a další problémy pro všechny.“

S čím naopak Djokovič nesouhlasí, což mnohé na sociálních sítích překvapilo, je snaha o kompletní sloučení okruhů pod jednu značku. I takové nápady se objevují, podle Djokoviče to ale není proveditelné. „Pokud jde o úplné sloučení, upřímně řečeno, nejsem si jistý, jestli to může fungovat. Ve spoustě věcí je pořád hodně rozdílů, ať už s ohledem na pravidla, nebo ve způsobu fungování jednotlivých okruhů,“ vysvětlil.

Smysl tak vidí pouze v marketingové spolupráci, která by mohla přinést více peněz do ženského tenisu. „Z komerčního hlediska ano, proč ne? Uvidíme, co se stane,“ podotkl s tím, že žádné zákulisní informace ovšem nemá. „Já už v radě nejsem, takže nemám žádné interní informace, o které bych se s vámi mohl podělit,“ dodal.