Thriller jako od Hitchcocka! Neskutečně jsem servíroval, jásá Kumstát po životním úspěchu

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Největší úspěch ve své kariéře zaznamenal na Australian Open čerstvě sedmnáctiletý Jan Kumstát. Ve čtvrtfinále juniorského turnaje udolal za dvě a tři čtvrtě hodiny australského tenistu Haydena Jonese 6:7(2), 6:3 a 7:5. „Byl to strašně náročný zápas. V prvním setu jsem nezvládl koncovku a pak bylo hodně těžké duel otočit. Nakonec se mi to povedlo a mám strašnou radost, že jsem v semifinále,“ usmíval se po boji český hráč, který zůstává posledním zástupcem českého juniorského tenisu ve dvouhrách.

První sadu odstartoval Kumstát pěti brejkboly hned v prvním gemu, ale ani jednou nedokázal zreturnovat míček do hry. To pro něj bylo poněkud frustrující. „Pak už jsem skoro žádné šance v prvním setu nedostal. Hlavně musím na returnu buď zariskovat a jít do toho, nebo prostě dostat míček rozumně do hry. Pod vlivem toho prvního gemu jsem to tam většinou jen ťukal, abych se alespoň dostal do výměny.“

Přestože měl Kumstát v prvním setu sedm brejkbolů a Jones žádný, o osudu prvního setu rozhodoval tiebreak. „Ten jsem vůbec nezačal dobře. Dal jsem sice jedno eso na 1:1, ale pak jsem udělal čtyři jednoduché chyby, najednou to bylo 1:5 a s tím už se nedalo mnoho udělat,“ krčil rameny nad promarněnými šancemi.

Kumstát však neklesal na mysli a do druhé sady vstoupil bojovně. „Bylo hrozně důležité, že jsem chytil začátek druhého setu. To byl základ pro to, abych utkání mohl dotáhnout do třetího setu.“ Klíčový brejk přišel za stavu 4:3, kdy Kumstát uspěl při svém devátém brejkbolu. „Zahrál jsem délkově výborný return a pak to konečně přišlo.“

Brejkboly byly vůbec pro Kumstáta trápením. Za celý zápas jich měl devatenáct a proměnil jen tři. A to soupeř na druhé straně kurtu nebyl žádný velký servisman. „Několikrát výborně zaservíroval, ale i z druhého servisu hrál celkem rychle. Měl jsem se postavit trochu dál a dostat míček při brejkbolech častěji do hry,“ přemítal.

Ve třetím setu Jones udržel podání na 2:1 a vzápětí se nechal ošetřovat, byť na jeho hře nebyla patrná žádná omezení. „Vypadalo to, jako že mu ošetřují zadní stehenní sval,“ všiml si Kumstát. Vzápětí pak Čech ztratil servis. „Vedl jsem 40:15 a měl jsem si ten servis dohrát, což se ale nestalo. Udělal jsem tam zbytečné chyby a soupeř mě brejkl.“

Za stavu 1:3 si Kumstát vybojoval na returnu vedení 40:0, ale bylo mu to málo. „Nakonec se mi brejk přece jen podařil, i když si tam ještě Jones vypracoval výhodu. Tohle byl strašně důležitý moment, protože díky tomu jsem pak zápas dotáhl do koncovky,“ popsal Kumstát, který se při čtvrtém brejkbolu opřel do bekhendu po lajně a krásným winnerem snížil na 2:3.

V dalších gemech na returnu dlouho neměl nárok. V mezihře byl v těchto fázích střetnutí lepší Jones, Kumstáta držel hlavně servis, který létal okolo 210 km/h. „Dneska jsem opravdu předvedl neskutečný výkon na servisu. Vždycky jsem si pomohl podáním v důležitý moment,“ těšilo Kumstáta, jenž trefil třináct es. „Ke konci už jsem neměl tolik energie. Na returnu jsem zkoušel hlavně první míč, a když už jsem prohrával, spíš jsem se pak soustředil na nadcházející servis.“

Klíčový brejk přišel za stavu 5:5, kdy Kumstát proměnil třetí brejkbol. Jones krátce předtím zahrál při brejkbolu úžasný bekhendový winner na čáru, ale při třetí nevýhodě skončil jeho forhendový pokus o vítězný míček v těsném autu. „Měl jsem tam štěstí,“ uznal Kumstát.

Poslední gem nabídl thriller jako od Hitchcocka. „Udělal jsem dvě úplně nesmyslné chyby na 0:30. To jsem si určitě měl víc pohlídat,“ zpytoval svědomí. Následovaly dvě dramatické výměny od základní čáry, jež vyhrál Kumstát. Po chybě Čecha měl pak Jones brejkbol, který Kumstát odvrátil tvrdým servisem ven z dvorce. Pak Kumstát neproměnil mečbol, aby zkazil lehký volej a daroval Jonesovi druhý brejkbol na 6:6. Ten odvrátil drtivým servisem 207 km/h, který jen těsně líznul lajnu.

Infarktovou koncovku poté rozsekl Kumstát. Nejprve prohodil na síti Jonese, když se jeho bekhendový prohoz po lajně sotva otřel o boční lajnu. Následně hráč prostějovského klubu vyrazil na síť po druhém podání, Jones returnoval za základní čáru a byl konec. „Strašně jsem si pomohl servisem na oba jeho brejkboly, to bylo rozhodující.“

Svěřenec trenéra Jana Mašíka měl Jonesovi co oplácet. Loni v japonské Ósace s Haydenem Jonesem ve třech sadách prohrál. „Ten zápas v Japonsku se mi úplně nepovedl. Bylo to poprvé, co jsem byl někde takhle daleko. Hlavní ale je, že jsem ho porazil tady. V hlavě jsem tu porážku neměl. Zahrál jsem si na velkém kurtu a chtěl jsem si to užít. Sice byli fanoušci proti mně, ale i tak to bylo dobré,“ připomněl, že se duel hrál na kurtu číslo 3, který patří mezi pět největších v melbournském areálu.

V pátečním semifinále se Kumstát střetne s Nizozemcem Meesem Rottgeringem, kterého porazil v listopadu loňského roku na mistrovství světa do 16 let ve Španělsku. Nizozemec tady v Melbourne ve druhém kole vyřadil dalšího Čecha Maxima Mrvu. „Soupeře si na semifinále grandslamu už vybírat nemůžu. Rottgeringa jsem porazil na antuce, ale tady hraje ve velké formě. Půjdu si to užít a doufám, že to bude dobrý zápas,“ uzavřel Kumstát.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry juniorů
Hayden Jones (AUS) – JAN KUMSTÁT 7:6(2), 3:6, 5:7