Rekordní počin! Bopanna se po Australian Open zapíše do historie

- Jan Vojkůvka

Když Rohan Bopanna a Matthew Ebden zvládli na Australian Open čtvrtfinále proti Gonzalezovi s Moltenim (6:4, 7:6), bylo jasno. Třiačtyřicetiletý indický tenista se stane v pondělí novou světovou jedničkou a zapíše se zlatým písmem do historie bílého sportu. Stane se totiž nejstarší deblovou světovou jedničkou.

Bopanna byl doposud ve světovém žebříčku nejvýše na třetím místě, což je ostatně umístění, které drží i nyní. V Melbourne ale dokonale využil toho, že Austin Krajicek s Ivanem Dodigem skončili už ve druhém kole, a v příštím vydání rankingu vystoupá poprvé v kariéře na samotný vrchol.

A to ve 43 letech!

„Určitě to inspiruje spoustu lidí a nemyslím, že pouze v tenise,“ uvedl indický veterán. „Inspiruje to lidi po celém světě, že po čtyřicítce to nekončí. Inspiruje je to, aby smýšleli trochu jinak.“

Bopanna se na profesionálním okruhu objevuje od roku 2003. V singlu se nikdy výrazně neprosadil a od roku 2010 se začal specializovat na čtyřhru, ve které posbíral 24 turnajových titulů na okruhu ATP. Byl dvakrát ve finále US Open, zahrál si také dvakrát finále na Turnaji mistrů. Svůj jediný grandslamový titul ovšem vybojoval ve smíšené čtyřhře v roce 2017 na Roland Garros.

Nyní, v podstatě na sklonku dlouhé a bohaté kariéry, dosáhl největšího úspěchu.