Derby bývalých parťaček vyhrála po obratu Siniaková. Nebylo to nic příjemného, přiznala

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Poprvé od ukončení spolupráce se postavily proti sobě na kurtu dlouholeté parťačky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. V ostře sledovaném čtvrtfinále čtyřhry na Australian Open zprvu tahaly za delší konec Barbora Krejčíková s Němkou Laurou Siegemundovou, ale nakonec se z postupu do semifinále radovaly Kateřina Siniaková s Australankou Storm Hunterovou, které zvítězily 4:6, 7:5, 6:4.

Krejčíková se Siegemundovou vyhrály první set, ve druhém setu si ve třech gemech po sobě vypracovaly brejkboly, ale nedokázaly proměnit ani jeden a v závěru sadu ztratily. Ve třetím setu vedly už 4:1 a měly brejkbol na 5:1. Ten nevyužily a všech pět následujících gemů získaly Siniaková s Hunterovou. „Byl to dobrý zápas, oba týmy jsme měly k úspěchu stejně blízko. Hra byla vyrovnaná a mohlo to padnout na jakoukoliv stranu,“ řekla po utkání Siniaková.

Té dělalo největší radost, že žádný stav nebyl pro česko-australskou dvojici beznadějný. „Bylo super, že jsme se snažily hrát svou hru za jakéhokoliv stavu, zůstávaly jsme agresivní. Ze začátku tam sice bylo více chyb z returnu, ale pak jsme se zlepšily.“

Právě bojovnost bylo to, co zdobilo Siniakovou s Hunterovou. „Nevzdávaly jsme se ani ve třetím setu, když jsme ztrácely 0:3 a 1:4. Byl to přece jenom pořád jen jeden brejk,“ pokračovala česká tenistka. „Hodně jsme se soustředily, abychom udržely svůj servis a stále s nimi držely krok. Pak se nám to i sešlo, pomohlo nám, že jsme brejkly Siegemundovou, která tam udělala pár chyb,“ popisovala tenistka z Hradce Králové.

Nebylo to nic příjemného, nikdy jsme proti sobě takhle nestály, přiznala Siniaková

Svůj pohled přidala po porážce i Barbora Krejčíková. „Jsem hodně zklamaná. Měly jsme šance ve druhém i ve třetím setu, ale v klíčových chvílích jsme příležitosti odskočit a pojistit si vedení nevyužily. Snažili jsme se zahrát, jak nejlépe to šlo, ale nevyšlo nám to. Pro příště je potřeba, abychom nějakou příležitost využily.“

Pro Siniakovou i Krejčíkovou byl zápas, kdy obě stály na opačné straně sítě velkou novinkou. „Určitě to nebylo nic příjemného, nikdy jsme proti sobě takhle nestály. Dlouho jsme hrály bok po boku, takže nebudu lhát, že je to něco, co by člověk chtěl zažívat hned na prvním turnaji po změně spoluhráček,“ svěřila se se svými pocity Siniaková. „Když už jsem pak nastoupila na kurt, tak už jsem se soustředila na hru a nemyslím, že tam bylo něco navíc, co by mě nějak ovlivňovalo. U sítě jsme si řekly jen gratulace a děkuju.“

Vyrovnat se s tím musela i Barbora Krejčíková na druhé straně kurtu. „Brala jsem to, že je Katka na druhé straně, jako fakt. Respektuju, že chtěla změnu. Chci vyhrát zápas proti jakémukoliv soupeři. Určitě jsem neprožívala zápas víc proto, že byla Kačka na druhé straně. Pořád ji mám ráda a pořád jí přeju, aby se jí dařilo. V dnešním případě jsem si samozřejmě přála, abychom vyhrály my.“

Obě Češky dobře věděly, co na tu druhou platí, jaké jsou jejich přednosti a slabiny. „Když byla Bára vzadu a Siegemundová vepředu, tak jim to šlo nejlépe. U nás to naopak asi nejlépe fungovalo se Storm vzadu a se mnou vepředu,“ vysvětlila Siniaková.

Největší změnou pro Siniakovou je skutečnost, že nově hraje s levačkou, zatímco Krejčíková byla pravačka. „Musíme si hlídat prostředek. Když máme obě forhend, musíme se více domlouvat. Naštěstí ty sporné situace ještě moc nenastaly, přece jenom obě už debl hrajeme delší dobu,“ uvedla Siniaková.

Krejčíková si i přes porážku partnerství s Němkou ve čtyřhře pochvalovala. „Spolupráci vnímám pozitivně a na to, že to pro nás byl teprve druhý turnaj, tak jsme hrály dobře. Hodně zápasů jsme vyhrály a i dneska jsme hrály dobře a byly blízko. S každým utkáním se úroveň naší hry zvyšovala. Myslím, že máme spolu velký potenciál.“

Ve dvouhře i ve čtyřhře tak Barbora Krejčíková vypadla ve čtvrtfinále. V mixu nakonec nenastoupila, protože se z něj její partner Fabien Reboul odhlásil. „Snažím se to vnímat pozitivně. Za čtvrtfinále singla jsem ráda. Odehrála jsem v něm plno těžkých zápasů, několikrát jsem musela utkání otáčet. Včera hrála Aryna lépe a zaslouženě vyhrála. Myslím si, že je to dobrý start do sezony,“ přemítala Krejčíková.

„Co se deblu týče, po dnešku jsem moc zklamaná, protože jsme mohly vyhrát a měly jsme k tomu rozhodně blíže než já ve dvouhře. Pořád to ale vidím velice pozitivně, je na čem stavět a máme za sebou teprve tři první týdny sezony. Teď musím vyléčit všechny bolístky, které se objevily kvůli tomu, že jsem tu odehrála tolik zápasů a strávila hodně času na kurtu,“ popsala Krejčíková, jejímž nejbližším turnajem by měl být ten v Abú Zabí.

Siniakovou s Hunterovou teď čeká semifinále čtyřhry proti Tchajwance Su-wej Sie s Belgičankou Mertensovou. Semifinále čtyřhry si zahraje ve čtvrtek také její přítel Tomáš Macháč. „Divokou kartu do mixu jsme tady nedostali. Mrzelo nás to, ale chápu, že se rozhodli dát ji raději místním. Teď zkusíme vylepšit žebříček, abychom se dohromady dostali do soutěže už na Roland Garros,“ usmála se Siniaková.