V Monastiru jsem hrál nejlepší tenis v kariéře, radoval se nemocný Nicod

- David Schlegel

Výborným způsobem vstoupil do nového roku devatenáctiletý Jakub Nicod. Hráč, který v září a v říjnu vyhrál dva premiérové turnaje ITF v Aradu a Irakliu, vstoupil do sezony v roce 2024 triumfem v tuniském Monastiru. „V průběhu celého turnaje jsem hrál nejlepší tenis ve své kariéře. Už před turnajem jsem se cítil hodně dobře a přál jsem si, aby mi to vydrželo. Papírově byli soupeři, se kterými jsem hrál, okolo sedmistého místa, ale vůbec to nebyly jednoduché zápasy,“ hodnotil Nicod.

Nejtěžším utkáním na vítězném turnaji bylo finále s Japoncem Rjuki Macudou, které Nicod vyhrál 6:4, 6:4. „Ve finále mě hodně svazovala nervozita a duel proti Macudovi byl pro mě určitě nejobtížnější. Když už jsem se dostal do finále, chtěl jsem hrozně moc vyhrát. Japonec měřil asi metr šedesát, ale hrál strašně rychle. V obou setech jsem prohrával a silou vůle jsem to vždy otočil na mou stranu. Neměl jsem ho vůbec nastudovaného a nevěděl jsem, co od něj můžu čekat,“ popisoval zážitek z finále.

V semifinále pak musel přemoci třiadvacetiletého Němce Nicolu Kuhna, který byl jako teenager už 170. na světě. Kuhn navíc o kolo dříve porazil Kamila Majchrzaka z Polska. Bývalý 75. hráč žebříčku se vrací na kurty po trestu za doping a o týden dříve turnaj v Monastiru dokonce vyhrál.

„Spíše jsem původně očekával, že budu hrát s Majchrzakem, ale Kuhn ho porazil. Věděl jsem, že to bude těžký zápas. Loni se vrátil na okruh po zranění a je to velmi kvalitní hráč. Ze začátku to bylo vyrovnané, mně se podařilo získat první set, který ale klidně mohl vyhrát soupeř. Pak už jsem byl lepší já a pohlídal jsem si to až do konce. Za tenhle zápas jsem byl moc rád,“ radoval se.

V prvním kole proti Senegalci Andremu a ve druhém utkání proti Slováku Privarovi ztratil pokaždé jen tři gemy, ve čtvrtfinále proti zkušenému Němci Christophu Negrituovi prohrál gemů pět. „Negritu je vysoký kluk, který se do toho snaží chodit. Těžil jsem ale z toho, že mi to hodně šlo. Díky tomu se pak mí protihráči trochu sesypávali v hlavě,“ vysvětlil Nicod.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jakub Nicod (@kubanicod)

V Monastiru měl původně odehrát dva turnaje. První vyhrál a v průběhu toho druhého dostal chřipku a musel ze čtvrtfinále odstoupit. „Už jsem nachlazení trochu cítil v prvním kole. Po něm jsem měl den volno, a když jsem se probudil v den zápasu druhého kola, zjistil jsem, že je to o dost horší. Měl jsem hodně hluboký kašel. Když jsem nastoupil do zápasu, necítil jsem se po fyzické stránce dobře, ale říkal jsem si, že když už jsem tady, zkusím to nějak dohrát. Soupeř nehrál vůbec špatně a bylo to dost náročné, ale nějak jsem dokázal vyhrát. Strašně mě to však vyčerpalo a vůbec jsem nemohl. V pátek jsem šel čtvrtfinále už jen zkusit, ale počítal jsem, že už to nepůjde. V sobotu jsem se vrátil do Prahy a zatím se můj stav moc nelepší.  Léčba teprve začala. Doufám, že za pár dní mi bude lépe,“ vyprávěl český talent.

Nicod odjel do Monastiru poprvé v životě. Jako na většinu úspěšných turnajů v poslední době odjel ve společnosti kamaráda a spoluhráče do debla Matthewa Donalda. „Matthew je skvělý kluk a moc bych mu přál, aby to zlomil a začal se dostávat do pozdějších kol na turnajích. Když vydrží, tak to určitě přijde. Původně jsem chtěl jet spíše na nějakou pětadvacítku než do Monastiru, ale obsazení bylo hodně silné a většinou bych musel hrát kvalifikaci. Vyhodnotil jsem to tedy tak, že pojedu na patnáctku a zkusím tam uhrát něco většího. Jsem moc rád, že se to podařilo,“ lebedil si.

Příprava na letošní sezonu se přitom neobešla bez problémů. „V prosinci jsem byl asi týden nemocný. Pak jsem pracoval především na fyzičce. V průběhu přípravy jsem měl možnost si zahrát zápasy v extralize a pak jsem se soustředil na nějaké detaily ve hře a držel se v kondici,“ popsal.

Nyní je jeho hlavním cílem se uzdravit, ale pomalu už přemýšlí nad tím, kam vyrazí dále. „Rád bych jel na místo, kde bude možné odehrát více turnajů za sebou. Je i možné, že se vrátím zpátky do Monastiru, jelikož je tam všechno na jednom místě a celkově mi to tam vyhovuje. Podařilo se mi už dostat i na nějaké challengery do kvalifikací, konkrétně teď na stovku do Indie, ale je tam jen jeden turnaj a doprava tam by byla komplikovaná, takže to vypadá spíš na nějaké futury,“ dodal na závěr rozhovoru.

Cesta Jakuba Nicoda za titulem:
1. kolo: JAKUB NICOD - Seydina Andre (SEN) 6:1, 6:2
2. kolo: JAKUB NICOD - Peter Benjamin Privara (SVK) 6:0, 6:3
Čtvrtfinále: JAKUB NICOD - Christoph Negritu (GER) 6:3, 6:2
Semifinále: JAKUB NICOD - Nicola Kuhn (GER) 6:3, 6:2
Finále: JAKUB NICOD - Rjuki Macuda (JPN) 6:4, 6:4