Poprvé bez stejných triček. Možná proto jsme hráli na tři sety, smál se Pavlásek. Teď ho čeká derby

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Jízda Adama Pavláska s Uruguaycem Arielem Beharem na Australian Open pokračuje! Ve třetím kole si dokázali poradit s Mexičanem Santiagem Gonzálezem a Britem Nealem Skupskim. Poprvé si však nevzali v Melbourne na zápas stejná trička. „A možná právě proto jsme taky hráli na tři sety,“ usmál se Pavlásek.

„Ohledně toho, kdo si co vezme na sebe, se nikdy nedomlouváme. Dneska přišel Ariel ve žlutém trikotu. Měl jsem ho v tašce, ale na sobě jsem měl trikot s medvídkem na zádech. Věřil jsem, že to zvládneme, i když jsme každý nastoupili v jiném tričku,“ pravil nejlepší český deblista současnosti.

Trička dvojici dodává Beharova manželka, majitelka společnosti Lalá Sportswear. Behar se po prvním setu převlékl, žlutý trikot nahradil barevně podobný model, který měl na sobě Pavlásek. I když oba spoluhráči pořád neměli trička úplně stejná, herní projev česko-uruguayské dvojice se výrazně zlepšil.

Třetí kolo Behara s Pavláskem pořádně prověřilo. „Určitě to byl zatím nejtěžší zápas tady v Melbourne. González se Skupskim nám v prvním setu nedali čuchnout. Skvěle servírovali a byli prostě lepší. My pořád čekali na šanci a ta přišla na začátku druhého setu. Měli jsme pak dokonce brejkbol na dvojitý brejk, ale ten jsme neproměnili,“ popisoval Pavlásek.

Za stavu 4:2 ve druhé sadě však nevyšlo Beharovi podání a začínalo se od začátku. „V první polovině zápasu zejména Skupski skvěle returnoval. Parťák podával proti větru, takže soupeři měli na return více času. A Ariel dnes neměl v první polovině utkání bohužel tak vysoké procento úspěšnosti prvního podání,“ připomněl rodák z Bílovce.

Přestože v závěru setu Behar s Pavláskem soupeře na returnu trápili, dospěl až do zkrácené hry, kde česko-uruguayský pár zcela dominoval, když v ní vyhrál prvních šest míčků. „Tiebreak nám strašně vyšel a to byl zlomový moment utkání. Důležité bylo, že jsme na vlně pokračovali i na začátku třetího setu, kdy jsme soupeře hned v prvním gemu brejkli,“ hledal rozhodující okamžiky zápasu.

„Opět jsme měli brejkbol na dvojitý brejk, který jsme zase neproměnili, ale v téhle fázi zápasu už jsme byli lepší. Soupeři už neměli tak dobrý servis. Nám začaly více chodit returny. Protivníkům jsme pak až do konce zápasu nepovolili ani jeden brejkbol,“ liboval si Pavlásek.

Poslední šance, aby se tonoucí dvojice González, Skupski chytila stébla, přišla za stavu 3:2 při podání Behara. Mexicko-britský pár snížil ze 40:0 na 40:30, pak ale Pavlásek přeběhl na síti a skvělým volejem sebral soupeřům naději. „Zkusil jsem v tu chvíli poslechnout intuici a jsem rád, že mi to vyšlo.“

Ve čtvrtfinále nyní čeká Behara s Pavláskem dvojice Čeng, Macháč. Už teď je tak jisté, že se jeden český tenista probojuje do semifinále grandslamu v mužské čtyřhře. To se stalo naposledy v roce 2016, kdy se Radek Štěpánek prodral s Kanaďanem Danielem Nestorem až do finále Australian Open. „Je škoda, že proti sobě hrajeme už ve čtvrtfinále, ale je zase dobré, že minimálně jeden Čech bude v semifinále. Čeng s Tomášem skvěle returnují a také skvěle servírují. Jsou na koni a hrají výborně v singlu. A jsou také uvolnění, protože nemají co ztratit. Uvidíme, v jakém rozpoložení si rozdáme náš vzájemný zápas,“ přemítal.

Tomáš Macháč doteď debly skoro nehrál, ale Adam Pavlásek s ním na jedné straně kurtu už stál. V jednom ze dvou zápasů, které spolu v Davis Cupu hráli, dokázali porazit světovou jedničku ve dvouhře Novaka Djokoviče s Nikolou Čačičem. „Tomáš, ač toho debla moc nehraje, je pořád velká kvalita a tady to jen potvrzuje. Vyhrál tu tři zápasy po sobě a porazil velké páry jako Rama se Salisburym a Gilleho s Vliegenem. Mně se s Tomášem vždycky hrálo dobře. Debl je pro Tomáše úplně jiná disciplína, ale dokáže se ve čtyřhře najít. V zápase proti Djokovičovi předvedl velké kvality a tady jakbysmet. Navíc si to tu užívá a necítí na sobě žádný tlak.“

Oba Češi jsou spolu v častém kontaktu i v Melbourne. „Po vítězných zápasech si pravidelně píšeme. Dneska mi napsal Tomáš, včera já jemu. V kontaktu jsme dost, potkáváme se i ve fitku, kde si povídáme. Ve vzájemném klání tak určitě nebude cítit nějaká rivalita,“ dodal na závěr Adam Pavlásek.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále čtyřhry mužů
S. González (MEX), N. Skupski (GBR) – Behar (URU), PAVLÁSEK 6:3, 6:7(1), 4:6