Psychicky i fyzicky jsem byla na zápas připravena. Konec byl smutný, krotila radost Nosková

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Jízda Lindy Noskové na letošním Australian Open nekončí. Po dechberoucí výhře nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, které si všímal bez nadsázky celý svět, čekala devatenáctiletou Češku Elina Svitolinová z Ukrajiny. Ta však od začátku zápasu evidentně nebyla v dobré zdravotní kondici a po třech prohraných gemech z něj odstoupila.

„Psychicky i fyzicky jsem byla připravena na celý zápas. Ten konec je samozřejmě smutný, ale doufám, že Elina bude brzy fit. Duel nebyl moc dlouhý ani napínavý. Hned v úvodním gemu jsem ji brejkla, už její první servis nebyl moc přesvědčivý. Ani rychlý, ani neměla moc procenta úspěšnosti. I do dalšího gemu jsem ale šla s tím, že je to normální zápas. A pak mě trochu překvapilo, že si hned zavolala fyzioterapeuta,“ líčila Nosková své pocity.

Svitolinová se na kurt ještě vrátila, ale po dalším prohraném podání zakroutila hlavou a ze zápasu odstoupila. „U sítě po skreči jsem jí řekla, že je to škoda, ale že se to stává. Chápu, že její emoce byly v tu chvílí silné. Nedokážu si představit, čím si procházela. Přeju jí, ať se její bolavá záda dají co nejdříve do pořádku.“

Ve čtvrtfinále čeká Noskovou další Ukrajinka Dajana Jastremská, která byla první nasazenou hráčkou v kvalifikaci a ve všech třech kvalifikačních kolech musela o postup bojovat ve třech setech. „Jastremská tady hraje výborně. Takhle daleko bych ji tu upřímně nečekala. Zaslouží si velký respekt, prošla úspěšně z kvalifikace a potom odehrála pár dalších super zápasů. Zatím jsme spolu ještě nehrály, její hru tedy moc neznám, ale počítám, že bude hrát agresivně. Asi nás nečekají dlouhé výměny, ale budu muset být připravená na všechno,“ přemítala Nosková.

Jastremská v Melbourne porazila v prvním kole Markétu Vondroušovou, v osmifinále pak zvítězila nad Běloruskou Azarenkovou. „Je docela pohyblivá, má atletickou postavu a dokáže běhat zprava doleva. To ale základ její hry úplně není. Myslím, že do toho spíš chodí. Snaží se si připravit výměnu a pak míč nějak zabít. Takže jí asi nebudu chtít dát tolik času, aby se k tomu dostávala,“ přemýšlela Nosková.

Ta ve druhém kole udolala až po velkém boji Američanku Kesslerovou z třetí stovky světového žebříčku a se svým výkonem úplně spokojená nebyla. To se po třetím kole změnilo. „Teď je to dobré a pokusím se v tom udržet a ještě se třeba zlepšit. I fyzicky jsem v pohodě. Zápas dnes byl krátký, hrály jsme jen necelou půlhodinu. To mi za den na takovém turnaji určitě nestačí, takže jsme si šli ještě potom zahrát na kurt číslo 10,“ usmála se.

Po dramatickém a vyčerpávajícím boji proti Šwiatekové tak dostala Nosková ještě delší čas na regeneraci. „Pro mě to nakonec může být i výhoda. Fyzicky jsem na tom dobře a ušetřila jsem tím pádem i spoustu sil. To mi může do dalšího kola pomoci, protože soupeřka dnes naopak s Vikou sehrála dlouhý zápas. Ale i tak se cítím v dobré kondici.“

Tisková konference Dajany Jastremské se nesla ve znamení otázek na politickou situaci na Ukrajině. Podobnou otázku dostala i Linda Nosková, ale konkrétní vyjádření Češka neposkytla. „Vím, že tu hodně Ukrajinek hovoří o válce v jejich zemi, ale upřímně k tomu nemám tolik informací a není to asi téma pro mě. Na okruhu je nyní hodně Ukrajinek i Rusek, které to berou vážně. Je samozřejmě velmi smutné, co se tam už dva roky děje,“ uvedla teenagerka.

Po utkání potkala Nosková v šatně Barboru Krejčíkovou, která se právě připravovala na svůj zápas v deblu. „Bára mi po duelu s Igou psala, že gratuluje, tak jsem jí poděkovala. Dnes jsme se potkaly po mém zápase, když se rozcvičovala na chodbě před čtyřhrou, a říkala, ať se trochu pousměju, že jsem ve čtvrtfinále. Byla jsem pořád trochu smutná, že jsem ten zápas nemohla hrát celý. Jsem samozřejmě ráda, že tu spolu držíme českou vlajku,“ usmála se na závěr rozhovoru.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
LINDA NOSKOVÁ (50.) – Elina Svitolinová (UKR, 23.) 3:0 skreč