Gauffová v Melbourne řádí a cílí na další titul. Odhalila, proč má popsané tenisky

- Jan Vojkůvka

Vítězka posledního grandslamového turnaje, který se hrál loni na podzim v New Yorku, má našlápnuto k dalšímu velkému úspěchu. Devatenáctiletá Coco Gauffová, která loni na US Open na cestě za titulem ztratila čtyři sety, letos na Australian Open prozatím neztratila ani jednu sadu. Nelze se tedy divit, že se z ní stala jedna z největších favoritek melbournského grandslamu.

Světová čtyřka je podle sázkových kanceláří momentálně druhou největší favoritkou Australian Open. Za Arynou Sabalenkovou ovšem o moc nezaostává, předvádí totiž obdobně dominantní výkony jako ona. Zatímco Sabalenková nasázela svým soupeřkám tři kanáry a prohrála doposud jen jedenáct gemů, Gauffová uštědřila dva kanáry, soupeřkám povolila šestnáct her a v osmifinále smetla Magdalenu Frechovou 6:1, 6:2.

K úspěchu v rozsáhlém Melbourne Parku Američance pomáhá i trochu netradiční tajná zbraň. Jedná se o popsané tenisky.

Ne, že by byla přehnaně pověrčivá, ale bez bot, na kterých má vyryté své texty, nastupovat nechce. Když se jí něco nedaří, snaží se uklidnit pohledem na ně. A v Melbourne jí to zatím přináší štěstí.

A co vlastně má mladá Američanka na botách napsáno? To prozradila po osmifinálovém vítězství.

„Mám tam spoustu věcí. Jednou z nich je: ‚svou raketou můžeš změnit svět‘. To mi řekl táta, když jsem byla malá,“ poodhalila s úsměvem. „Inspiruje mě to také k tomu, proč mám pocit, že je důležité mluvit o podstatných otázkách,“ upozornila.

„Dále tam mám souřadnice Pompey Parku, kde jsem herně vyrůstala na veřejných tenisových kurtech v Delray Beach na Floridě,“ pokračovala Gauffová s tím, že je vždy důležité pamatovat na to, odkud člověk pochází. „Jako poslední tam mám jména svých mladších bratrů, které miluju. Cameron nedávno získal cenu MVP pro svůj fotbalový tým. Jsem na tebe velmi hrdá, Came,“ vzkázala.

Gauffovou čeká v úterním čtvrtfinále souboj s ukrajinskou tenistkou Martou Kosťukovou, proti které bude znovu výraznou favoritkou.